Разбитата група за мокри поръчки стояла зад убийствата на Боби Цанков и Георги Стоев

1
Добави коментар
yApple

Отвличане на турски шофьор, превозващ скрити в ТИР над 30 килограма злато и още 50 кила хероин е довело до ареста на втората банда Килъри, които извършвали убийства по поръчка, брутални гражеби, удари на банки, кражби и физически наказания, пише днес вестник „24 часа“.

Според оперативна информация и разказ на информатор групата, ръководена от Вальо Бореца и кикбоксьорът Мартин Антов, са организирали повече от 8 екзекуции, сред които на автокрадеца Драгомир Илиев-Драшко, наркодилъра Никола Иванов-Бобъра, на писателя на мутрите Георги Стоев и радиоводещият и също близък с босове от подземния свят Боби Цанков.

До момента повдигнати обвинения има само за разстрелите на Кочо Михайлов и Йордан Цонков-Джиджи, извършени през 2009 г.

Криминалисти смятат, че бандата е започнала да приема „мокри поръчки“ през 2006 г., а първите две мишени били известния автокрадец Драгомир Илиев-Драшко и друг наркоорганизатор на средно ниво в София – Никола Иванов-Бобъра.

28-годишният Драгомир Илиев е известен майстор в отмъкването на лимузини, като дълги години работи за Маргините, но после се отделя, сочат данни на МВР. 

Докато оглавява ударна бригада на СИК, Илиев е арестуван повече от 20 пъти, но така и не е осъден по нито едно от делата. През 2002 година избухва бомба, поставена в стая на апартамента му в кв. “Витоша”, а 7 месеца по-късно наказателна бригада го отвлича, чупи ръцете и краката му и реже част от ухото му, вероятно за наказание.

4 години по късно, докато говори с приятелката си край автосервиз на ъгъла на столичните ул. “Костенски водопад” и “Тодор Каблешков”, край тях преминава черно ауди, в което се возят двама маскирани. Немското возило заковава спирачки край Драшко, и човекът до шофьора стреля 5 пъти в главата му.

Илиев вижда в последния момент екзекуторите си и прави опит да побегне, но два от изстрелите пробиват черепа му и той пада в предсмъртна агония. Криминалисти подозират, че стрелецът е бил Вальо Бореца.

Сред версиите за мотива, заради който е поръчан за убиване Драгомир, са, че е имало слух в подземния свят, че е информатор на полицията или че е откраднал лимузина на грешен човек. Смята се, че хората на Бореца често наказвали по поръчка с железни пръти, бомба или куршум в главата автокрадци, дилъри или други бандити, престъпили законите в подземния свят.

2 месеца след убийството на Драшко с девет куршума е разстрелян и наркобосът от средно ниво Никола Иванов-Бобъра, чиято кариера в подземния свят изцяло е била с ресор наркоразпространение.

Единственото, което се променя за Бобъра през годините, е смяната на шефовете му, за които организира продажбата на дрога. Криминалисти смятат, че именно смяната на началниците праща пред дома на Бобъра стрелци с автомати, които го надупчват на 9 места. Интересно е, че също като при Драшко преди убийството Бобъра преживява два бомбени атентата.

Първо 400 грама тротил избухват пред дома му. Година по-късно двойно количество тротил избухва до бронирания джип на Бобъра и ранява него и двамата му гардове. Тогава полицаи подозират, че атентатите са поръчани от осъденият на първа инстанция като наркобос Златомир Иванов-Баретата. Причината според МВР е, че Никола Иванов и брат му Виктор Грудката за кратко се отчитат на Златко Баретата, но после отказват да работят за него. Според новите данни, събрани за екзекуцията, убийството на Бобъра е поръчано от друго място, и е организирано от групата на Валентин Янев, твърдят разследващи. 

Има данни, че част от арестуваната преди дни банда е участвала и в убийството на радиоводещия Боби Цанков, за когото също имаше обвинения, че е поръчан от братя Маргини. 

На 5 януари 2010 г. двама стрелци надупчиха Цанков със 7 куршума пред офиса на адвокатите му. Два от тях се забили в предмишницата му. Единият убиец продължил да стреля в главата му, а другият – в тялото. Два куршума пронизали Цанков в бузата, трети се забил в слепоочието му.

Вторият стрелец го прострелял два пъти в гърдите. След канонадата Цанков се свлякъл мъртъв на земята. В тялото му са намерени 5 от куршумите. Те са от две различни оръжия. Открити са и 17 гилзи край трупа. Почеркът на този разстрел много приличал на на начина на действие на Бореца. Фоторобътът изготвен след взрив, който едва не уби радиоводещият години по-рано, пък много прилича на Янев, коментират източници на вестника.

Засега обвинения за това покушение няма да се повдигат на новите Килъри, защото се смята, че данните, свързващи бандата с убийството, са много косвени. Версията за мотива на това убийство е, че Цанков щял да води като свидетел в прокуратурата наемник, който да разкаже за извършване на серия от убийства.

По същия начин – заради твърденията, че има много информация, от този свят си отиде и “хроникьорът на мафията” Георги Стоев. При разследването на Килърите 2 имало засичащи се оперативни данни и разказ на информатор, че и този разстрел е организиран от хората на Антов и Вальо Бореца. 

До момента имало събрани данни, че за някои от престъпленията тарторите на бандата получавали поръчки от подсъдимия по Октопода Антон Петров-Хамстера, сочат данни на МВР. Такава била поръчката за взривяване на публичните домове “Казабланка” и “Пантерите” през 2007 г. Групата ръководена от Валентин Янев и Мартин Антов обаче работела като “независимо дружество” и приемала мокри поръчки от различни хора в подземния свят, категорични са криминалисти.

Полицаи влизат в дирите на зловещата банда, след като започват да разследват грабеж и отвличане на турски тир, извършено през 2008 г. Според данните, събрани до момента, в нападението в района на Хасково участват арестуваните миналата седмица автокрадци Иван Илиев-Ванко Волуешки, Валери Александров-Дабата, Николай Стойков-Куфара и Димитър Георгиев-Митко Горнобанския. Организатор на удара е легендарният касоразбивач Йордан Цонков-Джиджи, който научава, че турски шофьор ще превозва около 50 кила хероин и над 30 килограма злато от Турция през България. Джиджи бързо прави проучване и праща към границата с Турция Ванко, Дабата, Куфара и Горнобанския. Те, преоблечени в униформи на служители на ДАИ, спират тира за фалшива проверка, пребиват и връзват шофьора, отвличат го и поемат с камиона към София. При транспортирането на плячката прочулият се като член на Люлинската банда касоразбивач Куфара следи да не ги спипа полиция.

Щом нападателите стигат в района на софийското с. Иваняне, те решават да изхвърлят вързания турски гражданин.

Веднага след това карат тира с ценната стока към склад, собственост на Ванко, във Волуяк. Там тирът е разглобен и са намерени ценните метали и наркотикът.

Заради тази кражба месеци по-късно, през януари 2009 г., е застрелян Джиджи, защото отказал да върне откраднатото. Именно от разследването на този грабеж с отвличане полицаи от столичната и националната полиция влизат в дирите на бандата за мокри поръчки. Пробивът в разследването е намереният свидетел, който да разкаже за дейността на групата. Така в последните месеци става ясно, че освен с убийства, за които Бореца и хората му взимали между 20 000 и 50 хил. евро, бандата печелела най-вече от нападения и грабежи на богаташи, банки или фирми.

Сред установените удари са нападната и ограбена касиерка на вестник, от която били задигнати 41 хил. лв. пред ИПК “Родина” в София през август 2011 г. Около година по-рано бандитите отвлекли бизнесмен, за да му вземат жилището.

Запознати с разследването обаче коментират, че до момента основните данни по извършените грабежи и убийства са събрани от свидетелски показания, но ако не се съберат и други доказателства, обвиненията няма да издържат в съда.

Етикети:
, , ,