СЕМ преизбра Вяра Анкова за генерален директор на БНТ

1
Добави коментар
yApple

Съветът за електронни медии (СЕМ) преизбра Вяра Анкова за генерален директор на БНТ. Тя получи четири от пет гласа на членовете на СЕМ.

Съветът я предпочете пред останалите кандидати – бившия генерален директор на БНР Валери Тодоров, оперативния директор на БНТ Константин Каменаров, вечния кандидат Радослав Главчев, Оли Груева и дългогодишния кореспондент на националната телевизия в Кърджали Красимир Ангелов.

При представянето на концепцията за развитие на държавната телевизия през следващите 3 години Анкова обясни, че БНТ ще пусне нови канали, като с приоритет са създаването на културен и информационен. Според Анкова в бъдеще под шапката на БНТ трябва да се появи и спортен канал, както и БНТ-плюс, който да е насочен към децата.

Тя предвижда и създаване на БНТ Мултимедия – структура, която да организира разпространението на съдържанието в интернет. Сред идеите са да се назначи тв омбудсман, който да има пряка връзка със зрителите и на тази база да дава предложения за промени в програмата, както и да се създаде съвет от медийни експерти.

Според Анкова евентуално сливане на телевизията с БНР няма да се приеме добре от хората в двете медии, както и че ще доведе до повече минуси, отколкото положителни следствия.

Анкова е родена на 5 февруари 1966 г. Учи в Английската гимназия в София, а след това завършва Софийския университет със специалност „Английска филология“. В БНТ започва работа през 1991 в отдел „Обмен за чужбина“, а след това се прехвърля в съботно-неделния блок „Добро утро“ с Александър Авджиев.Тя е сред първите водещи в предаването, като същевременно работи като репортер и редактор.

От 1 ноември 2004 до 1 август 2010 е директор на „Новини и актуални предавания“ към дирекция „Информация“. Вяра Анкова става 21-вия генерален директор на Националната телевизия, наследявайки Уляна Пръмова. Омъжена е за бившия футболист и бивш президент на ПФК „Левски” Томас Лафчис, с когото имат четири деца.