Най-красивите светещи сгради

1
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Най-красивите светещи сгради

05 август 2013 | 13:40

5842

Фасадата ли е всичко? При модерната архитектура май се получава точно така. Защото тя често блести не само със смели форми и необичайни материали, но и с впечатляващи светлинни инсталации през нощта. Онлайн порталът за строителство и архитектура Emporis представи десет светещи сгради, чиито фасади ще ви възхитят, ако ги видите по тъмно.

Началото даде Таймс Скуеър в Ню Йорк, украсен изцяло с неонови билбордове. В последствие се появиха светещи и дори програмируеми фасади на сгради, гигантски светещи футболни стадиони и огромни на площ светлинни инсталации.

Магията стига до такива висини, че да реагира на външни въздействия – климатични данни като светлина, вятър и температура превръщат LED-светлините в определени цветове. Те дори са и екологични, тъй като слънчевата енергия през деня е достатъчна, за да могат те да светят през нощта.

Вижте красивите фасади:

Националната библиотека на Беларус (Минск, Беларус):

Проектирана е във формата на диамант, символизиращ размера и стойността на знанието, което е разположено в библиотеката под формата на книги. През деня свети като диамант, а през нощта се осветява от 4646 светодиоди, които образуват монитор с размери 25х25 метра.

„GreenPix“-фасадата на Xicui Entertainment Complex (Пекин, Китай):

Това е най-големият в света цветен LED-дисплей. И освен това е енергоспестяващ, тъй като фотоволтаичната система използва слънчева светлина за осветяването на фасадата през нощта.

 

Комплексът Grand Lisboa (Макао, Китай):

Състои се от висок 225 метра хотел във формата на цвете лотос и четириетажно казино, което прилича на яйце. Сложната система от хиляди LED-светлини създава гигантски видео дисплей, на който ще видите впечатляващо светлинно шоу.

Уникално в света: през петзвездния хотел „Yas“ в Абу Даби минава пистата за Формула 1. Извитата повърхност от стомана и стъкло се простира на пистата и има над 5000 светодиоди с променящ се цвят.

Фасадата на Centro de Creatión Contemporánea в Кордоба (Испания):

Сто-метровата външна стена с изглед към река Гуадалкивир е с монтирани светлини и създава екран с над 1300 пиксела, върху който се движат различни картини.

Етикети:

сгради

3 харесват тази статия

0 не харесват