Свободните радикали – враг за кожата

2
Добави коментар
yApple

Свободните радикали са най-големият враг на кожата, тъй като ускоряват процеса на стареене, увреждат състоянието на тъканите и клетките и дори разболяват.

За щастие има начин да се предпазите от пагубното им влияние. Най-ефетивната „противоотрова“ са антиоксидантите, които можете да си набавите чрез храната, хранителните добавки и козметичните продукти.

Вижте какво представляват свобдните радикали и как да защитите кожата си от тях.

Свободните радикали са органични молекули, в чийто състав липсват електрони. Това ги прави нестабилни и ги провокира да „летят” в пространството в търсене на липсващата частица. Наричат се „радикали”, тъй като се адаптират към широк диапазон от молекули, в това число на организма. „Открадвайки” електрони от тях обаче, създават нови свободни радикали. Така се задейства верижна реакция, която ако не бъде овладяна, може да унищожи напълно клетките и постепенно да опустоши кожата, тялото, дори здравето.

Свободни радикали има навсякъде в околната среда – замърсеният от заводите и автомобилите въздух в градска среда, цигареният дим, слънцето, въгленът в прегорелите храни и храните на скара, озонът в атмосферата, алкохолът. Такива се образуват дори от естествения метаболизъм в организма като негови отпадъчни продукти. За съжаление първият тип е много по-вреден и неконтролиран, защото човешкото тяло е мобилизирано да се справя с 99 % от собствените си свободни радикали.

Процесът на взаимодействие между свободните радикали и клетъчните молекули се нарича още оксидация, тъй като най-често те поглъщат жизненонеобходимия за организма кислород. По този начин възпрепятстват правилното функциониране на клетките и клетъчния обмен и нарушават естествените процеси в тялото. Това е причината разрязаната ябълка да потъмнее, а рибата да се вмирише.

Точно тук на помощ идват антиоксидантите. Както и името им подсказва, това са хранителни вещества, които възпрепятстват вредния ефект на свободните радикали върху тялото като им отдават нужния електрон (без да губят стабилност) и по този начин позволяват на клетките да функционират по предназначение.

На първо място в списъка с антиоксиданти са витамини А, С и Е, коензим Q10, флаваноиди и полифеноли, селен, цинк, манган и мед. Важно е да знаете обаче, че резервите им в организма са непостоянни. Например витамин С не се складира, което налага ежедневното му „презареждане”. Витамин А пък се изчерпва при инфекции, простуди, грип.

Най – добрият начин да си набавите нужната доза антиоксиданти е чрез хранителния режим, разбира се. Старайте се всеки ден да приемате разнообразие от свежи плодове и зеленчуци, сред които приоритетни да са цитрусовите и горските плодове, зеленолистни зеленчуци, моркови, домати, царевица, пъпеш. Не пропускайте рибата, пилешко и червено месо, ядките, зърнените и бобови култури, морските дарове, яйцата. Билките, подправките, чаят (черен и зелен) и червеното вино също са богат източник на антиоксиданти, така че щедро гарнирайте ястията си с тях.

За да подсигурите защитата на кожата си от свободните радикали в околната среда обаче, преориентирайте и козметичните си предпочитания. Търсете продукти, съдържащи антиоксидантни съставки във формулите си. Такива са маслото от нар, маслото от грозде, екстракт от арония, зехтин, коензим Q10, витамини. По този начин не само ще се наслаждавате на великолепни аромати и нежна грижа, но и ще подхранвате лицето и тялото си с ударна доза хранителни вещества.

Ето няколко козметични предложения, гарантиращи свежест, младост и сигурна защита от свободните радикали – най-големият враг на кожата.