Екологично строителство в грижа за природата и човека

29
Добави коментар
Stenia
Stenia

Екологичния дизайн и проектиране е една нова насока в дейността на Дизайнарт КиК.

Предстои скорошното завършване на строителните работи по реализацията на къщата от сламени бали в землището на град Кърджали, проектирана от Дизайн арт К и К. Веднага след това ще бъде въведен мониторинг на топлотехническото поведение на сградата и оценка на нейната енергийна ефективност.

Екологичното строителство е система от практики и технологии в строителството, при която се оптимизира употребата на материали, енергия и суровини. Системата се прилага с цел да се редуцира отпечатъкът на човека върху околната среда. Подходът в строителната технология се фокусира върху технологични решения и цялостно преразглеждане на ролята на човека в природните процеси. Отговорността спрямо природата и човека е сред основните приоритети, които се прилагат във всички етапи – от дизайна, през конструкцията, до поддръжката и вторичната употреба на материали от разрушени стари сгради.

Екологичното строителство се е развило като продължение на практиката да се строи икономично, стабилно, функционално и комфортно, без да се забравя идеята за здравето на хората. Човекът осъзнава в известна степен своето отрицателно въздействие върху средата и се опитва да редуцира вредите. Целите включват няколко посоки на действие – пестене на енергия, вода и ресурси; предпазване на здравето на хората, които работят върху сградата; редукция на излишните материали и сметта, която се изхвърля; по-малко вреди върху природата; грижа за здравето на хората, които живеят в сградата. Сходна е идеята на натуралното строителство, в което се употребяват натурални ресурси и рециклирани материали. Особено предпочитани са стъклото, коркът, бамбукът, неръждаемата стомана и натуралните тъкани. Бамбукът е познат с бързия си растеж, а коркът се добива като се премахва кората, без да се уврежда дървото.

Макар като начална цена екологичното строителство да е вложение, то се възвръща в дългосрочен аспект с пестене на средства от поддръжка, консумативи и енергия, да не говорим за ползите за здравето на хората. Фокусът е не само върху структурата, но върху нейната големина, като се предпочитат по-малките сгради, с добре разпределено вътрешно пространство, вместо огромна сграда, която е твърде голяма за броя на хората в нея. Излишната площ хаби ресурси и енергия за поддръжка. Целта е да не се употребяват повече ресурси, отколкото е нужно, тоест да не се оформят излишества.

Според статистики средно около 40% от консумираната енергия и около 24% от изпуснатия в атмосферата въглероден диоксид се дължат на съществуващите сгради, повечето от които са изградени по стандартен тертип. Предпочитани от хората, които строят и употребяват „еко“ сгради са техниките за добиване на енергия със соларни панели, пестене на енергия с добра изолация и пестене на водата с филтрация и употреба на дъждовна вода. Залага се на охлаждане под сянката на големи дървета и изолация на покрива със зеленина.