С какво са полезни бананите?

6
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Бананите са много популярен плод, особено сред децата. Освен това те са налични в магазините през цялата година, макар основните им производители да са чак страните от Латинска Америка. В света на кулинарията бананите се разделят на 2 основни вида – десертни или жълти банани и зелени банани, които се използват предимно за готвене. 

Бананът съдържа голямо количество нишесте и е основна храна в някои страни. Плодовете имат обвивка, която е показателна за много от качествата им: когато по нея има ударена част, плодът отвътре също е засегнат, зелената обвивка показва недостатъчно зрял плод, а кафявата – че бананът е кашест и доста по-мек. 

Макар у нас да ядем бананите най-вече сурови, всъщност те могат също толкова успешно да се готвят, пържат и пекат. Бананите са засищаща и здравословна храна, подходяща за всяко хранене, тъй като съдържат малко калории, мазнини, натрий и холестерол, а същевременно са богати на много важни хранителни вещества, пише zdrave.bg. 

Независимо че съдържат много въглехидрати, бананите са част от здравословната диета. Освен че са с много калий – факт, който е добре известен на мнозина, те са и добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина. В бананите се съдържат, макар и в по-малко количество, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, витамин Е и селен. 

Те са известни и като пробиотична храна, защото стимулират растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт. 

Калории: един средно голям банан има около 105 калории. 

Мазнини: по-малко от 1 г мазнини в един брой. 

Фибри: тялото ни се нуждае от около 25 г фибри на ден, а един банан може да ни достави до 3 г от тях. Фибрите са особено полезни за храносмилателната система. 

Калий: от 422 до 467 мг. Това е значително количество! Този минерал е важен за правилното функциониране на всички клетки, тъкани и органи. Той служи като електролит и е от особено значение за работата на сърцето, както и за съкращението на мускулите. 

Витамин В6: един банан съдържа около 0,8 мг. Витамин В6 е необходим за синтеза на невромедиаторите серотонин и норадреналин. 

Витамин С: съдържа около 10 мг. Витамин С подпомага растежа и възстановяването на всички клетки и тъкани в тялото и подпомага доброто функциониране на имунната система. 

Витамин А: той е необходим за регулирането на имунния отговор, грижи се за доброто зрение и растежа на костите. 

Витамин Е: в един банан се съдържат около 0,8 мкг. Това е важен антиоксидант, който неутрализира вредата от действието на свободните радикали. 

Манган: един банан доставя до 0,20 мг манган, чиято основна функция е да активира важни ензими в организма. 

Фолати: около 16 микрограма. Съединенията на фолиевата киселина помагат на тялото да произвежда и поддържа нови клетки и са особено важни по време на бременност – най-вече за профилактика на дефекти на невралната тръба. 

Калций: бананите съдържат и малко калций, който подпомага растежа на костите. 

Магнезий: подобно на калия, той е електролит и играе важна роля за предаването на нервните сигнали, обмяната на белтъчините и въглехидратите, мускулното съкращение и целостта на клетките. 

Цинк: минералът е нужен за правилното функциониране на имунитета, за деленето на клетките и техния растеж, за заздравяването на раните и разграждането на въглехидратите. 

Мед: играе роля в обмяната на веществата, поддържа цвета на косата, подпомага усвояването на желязото и доставката на кислород до клетките, помага за производството на хормони. 

Желязо: то е важен минерал за транспортирането на кислорода до клетките.

Селен: важен антиоксидант, което се доказва от ролята му да предпазва клетките от увреждане.