Днес+ :: Колелиев бавел заплати и нарушавал трудовия кодекс, ще отговаря и за убития от валяк работник

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Колелиев бавел заплати и нарушавал трудовия кодекс, ще отговаря и за убития от валяк работник

08.08.2013 18.20

Управителят на „Пътища и мостове“, Росен Колелиев редовно бавел заплатите на работниците си и в момента срещу него тече наказателно постановление, което всеки момент ще му бъде връчено от Инспекцията по труда.

Тази информацията стигна до Днес+, часове след като работник на фирмата бе превърнат на пихтия от тежкотоварна машина, при полагане на асфалт на Крайезерния път във Варна. Оказва се, че валякът, който уби 63-годишния работник е бил без включен звуков и светлинен сигнал. Вместо да бъде отдалечен на 20 метра от машината, каквито са изискванията, загиналият мъж се намирал плътно зад нея.

Колелиев редовно бавел заплатите на работниците си

Преди месец един от тях не издържал на безпаричието и подал жалба в Инспекцията по труда. Последвала проверка, която доказала, че служителят е в правото си да се оплаква. Ето защо срещу строителния предприемач вече има наказателно постановление, което ще бъде връчено в срок.

Работникът, осмелил се да подаде жалба срещу Колелиев вече е напуснал фирмата „Пътища и мостове“, тъй като вероятно е предпочел да изпревари уволнението, коментираха близки до фирмата.

Колелиев обаче ще трябва да отговаря пред закона и за инцидента на Крайезерния път. Незнайно защо, но до този момент той не е представил в Инспекцията по труда, паспорт на валяка – убиец, нито пък документите на машиниста.

Прегазеният от валяк работник бил на пихтия

Тялото на прегазения от валяк работник от „Пътища и мостове“ е било разкъсано на парчета, когато е откарано в Съдебна медицина за аутопсия. Няколко часа е продължило изследването за установяване причината за смъртта. Ден по-късно той е бил погребан.

До 20 дни ще бъде оповестена и подробна информация за инцидента. Според осведомени източници, загиналият мъж е бил напълно здрав, не е страдал от никакви хронични заболявания и не е имал оплаквания по време на работа.

Росен Колелиев е допуснал груби нарушения на трудовото законодателство през годините откакто е управител на фирмата. Срещу него са постъпили множество сигнали, научи Днес +. Повечето от тях са приключили с налагане на административни санкции.

Заради Колелиев общината е плащала близо милион неустойки

„Пътища и мостове“ от дълги години е „абонирана“ за обществени поръчки на община Варна. Това става по схемата – обжалване до дупка на конкурсите за обществени поръчки, докато фирмата на Колелиев получи своя пай, информираха източници, които са отлично осведомени с делата на предприемача.

Освен това строителният бос бил пословично стиснат и спестявал средства от всичко – техника, заплати, строителни материали и т.н. Заради това винаги имало проблеми със строителните обекти, на които е бил изпълнител – лошо качество, неспазване на срокове, оскъпяване на поръчката и прочие.

За пример може да бъде посочено изпълнението на цялостния ремонт на пътя за Каменар, който беше финансиран по европроект. Шосето беше реновирано, но в крайна сметка община Варна плати близо милион лева неустойки, заради пропуски в строително-ремонтните работи.

Днес+