Фитнес – всичко, което трябва да знаете.

1
Добави коментар

В тази статия ще разберете няколко начина, с които може да увеличите силата си. Ще споменем основните и най-важните начини.

Храната:
Храната има изключително значение при силовия прогрес. Защото първо, при силовите тренировки се изисква изключително много енергия. Второ – за доброто възстановяване. Не може да имате прогрес при силата, ако не се възстановявате достатъчно. Трябва да изчислите калорийните си нужди, но не трябва да сте в дефицит. За максимално покачване на силата, трябва да имате поне 250-500 калории в излишък. Трябва да си набавяте нужния протеин, доста въглехидрат и полезни мазнини.

Тренировките:
Другото важно нещо са самите тренировки. Трябва да построите тренировката си така, че да бъдете сигурни, че това работи при вас. За начинаещите това е невъзможно,, така че трябва да се учите на базата на опита си. Но, като цяло, най-важното нещо е да тренирате с малки повторения и с тежки килограми. Тежкото вдигане стимулира нервната система, което също е много важно. Ако не можете да си измислите програма, ще ви дам няколко, които съм изпробвал и знам, че имам 100 процентен ефект – “ 5х5 система за сила на Бил Стар“ ; „Силов прогрес с 5/3/1″ ; “ The Cube – на Брандън Лили“ . Тези 3 програми са изключително ефективни, стига да имате нужната мотивация.

Възстановяване:
Изключително важно е да имате добро възстановяване, Както споменах по-горе, първото важно нещо е храната. Ако не можете да се възстановите напълно, може да приемате хранителни добавки. За мен най-добрата добавка е креатина(монохидрат). Но разбира се, може да си купите витамини, омега 3 мастни киселини, аминокиселини и т.н. Друго важно нещо е СЪНЯТ – поне 8 часа на ден. Не може да качвате сила, при положение, че не спите достатъчно. Сънят е много важен за възстановяването.

Мотивация:
Не на последно място е мотивацията. За да успявате не само в тренировките, а и в живота, се изисква силна мотивация. За да получите необходимата мотивация при силовите тренировки, предлагам да следите прогреса си. Записвайте тренировките си и работните килограми, записвайте килограмите, които вдигате сега и ги сравнете след 2 месеца. Вашият прогрес е най-добрата мотивация. Няма по – хубаво мотивиращо нещо от това, да видите, че преди 2 месеца сте имали 80кг лежанка, а сега без проблем вдигате 100.

Ако имате въпроси, може да ме попитате на имейл : [email protected]