Обама: Путин е като отегчено дете

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че руският му колега Владимир Путин понякога прилича на „отегчено дете в дъното на класната стая“, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Белия дом Обама настоя, че личните му отношения с Путин не са лоши, макар да отмени планираната за началото на септември среща между тях в Москва.

„Знам, че журналистите обръщат голямо внимание на това как се държат политиците, а Путин има вид като на отегчено дете в дъното на класната стая. Но истината е, че понякога разговорите ни са много продуктивни“, призна Обама.

Говорителят на Белия Дом Джей Карни поясни, че този коментар се отнасял до снимки с останалите участници в срещите на най-високо равнище на Г-8, а не бил свързан със същността на дискусиите на президентите.

Ройтерс посочва, че изпратената тази седмица телеграма от Путин до бившия президент Джордж Буш след претърпяната от него операция на сърцето е била изтълкувана от някои наблюдатели в Кремъл като косвено послание до Обама.

На друга пресконференция във Вашингтон след среща между министрите на външните работи и на отбраната на двете страни руснаците подчертаха колко положителни са били разговорите. Те дори поканиха американци да участват в състезание с танкове в Русия.

„Няма никаква Студена война между нас, каза руският външен министър Сергей Лавров. Случаят с Едуард Сноудън изобщо не помрачи дискусиите ни.“

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и министърът на отбраната Чък Хейгъл бяха домакини на колегите си от Русия Сергей Лавров и Сергей Шойгу за разговори по политически въпроси и въпроси на сигурността във формат „2 плюс 2, продължили повече от пет часа

По думите на Лавров случаят със Сноудън не е в състояние да подкопае общите интереси на САЩ и Русия. „Между нас няма Студена война, напротив имаме тясно партньорство и много добър потенциал да го укрепим“, каза Лаврови призова двете страни да съсредоточат вниманието си на конкретните отношения, а не на вестникарските заглавия.

Руският външен министър специално подчерта, че срещата в Москва между Обама и Путин не е била отменена, а отложена и че това по никакъв начин няма да има отрицателни последствия.

Обама обаче вече заяви, че САЩ ще трябва да направят пауза и да преоценят отношенията с Русия. Той допълни, че даването на временно убежище на Сноудън не е била единствената причина да отмени срещата си с Путин и че случаят с него е само един от епизодите от поредицата растящи противоречия, наблюдавани през последните месеци.

Сред останалите Обама назова Сирия и човешките права в Русия.

„Сега най-вероятно е правилно да направим пауза и да преценим накъде се готви да тръгне Русия“, каза той.

Президентът изключи обаче възможността от бойкот на зимните олимпийски игри в Сочи, каквито призиви се чуват в САЩ.