Кипър, Израел и Гърция подписаха Меморандум за разбирателство

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Кипър, Израел и Гърция подписаха Меморандум за разбирателство в областта на енергетиката и водните ресурси. Споразумението, подписано днес в Никозия, беше определено като исторически момент, който отваря нова енергийна ера, предаде БНР. С него завърши изключително важната среща на енергийните министри на трите страни.

С меморандума се дава политическа подкрепа за изпълнението на плана за стратегическото енергийно сътрудничество между трите страни. То ще бъде в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура, научните изследвания, развитието на възобновяеми и други енергийни източници, управлението на водните ресурси и опазването на околната среда.

Успешното изпълнение на меморандума е много важна стъпка не само за трите страни, но и за развитието на региона и бъдещия трети енергиен коридор към Европа, коментираха днес министрите. Общата енергийна мрежа, която се предвижда да бъде изградена чрез подводния кабел по проекта „ЕвроАзия интерконект“, ще направи и трите страни по-конкурентоспособни.

Етикети:

Гърция | Кипър | Израел | енергетика | меморандум