Как се шие гоблен – инструкции за начинаещи (ВИДЕО)

16
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: Един счетоводител

 

Шиенето на гоблени е широко разпространено занимание за свободното време. То има две положителни страни:

1. Успокоява нервите;

2. За да не сгрешите гоблена, нямате време да се карате на малките или големи деца. 😉

 

Шиенето на гоблени е въпрос на търпение и желание. Процесът е сравнително бавен (особено за начинаещи), но крайният резултат си заслужава, особено ако не се справяте с рисуването.

 

Необходими материали:

 

  • Цветни конци за гоблени  

 

Съществуват различни производители на този тип конци. В зависимост от производителя варира цената, цветовата гама и качеството на конеца. Нашият съвет е: не залагайте на най-евтиното, защото при този тип конци липсват лъскавина и здравина на нишката. Задължително е използването на една марка конци при бродирането на гоблена, за да избегнете разлика в плътността на бодовете. Всяка щампирана схема има отпечатан списък с нужните конци (с посочени номера). При бродиране на гоблен с щампа, конеца се използва с цялата си дебелина. При схема и разграфена панама се разделя.

 

 

  • Игла  

 

Можете да намерите иглите за бродиране във всеки специализиран магазин. Основното е, че този тип игли не са с остър връх, за да не разнищтват панамата. Така се избягват и трудови злополуки и кръв по гоблена. 😉

 

Размерът на иглата трябва да е съобразен с избрания от вас гоблен. За показания на снимките (по-долу) е използван по-голям размер игла, тъй като щампата е по-твърда и използваните конци са по-дебели.

 

  • Панама   (разграфена и неразграфена) и схема или щампа (при нея схемата е отпечатана върху тъканта).

 

При използване на щампирани гоблени, трябва да се знае, че твърдостта е по-голяма и да се внимава да не се разкъса конеца в процеса на шиене. Не винаги нанесената щампа съвпада с наклона на бодовете (в този случай се налага да проявите своята фантазия). И панамата, и щампата не се перат преди употреба. За разлика от панамата, готовата щампа не се обшива, тъй като края и не се разнищтва.

 

След като сте се сдобили с всички необходими материали, можете да започнете да се забавлявате. 😉

 

Начин на изработка:

 

1. Отрежете конец с подходяща дължина – при твърде къс конец губите и време, и конци заради често започване и приключване на бродирането; ако е твърде дълъг, рискувате да се оплете или скъса. С практиката ще започне да ви става все по-лесно да определяте оптималната дължина на конеца.

 

2. За направата на първият бод, конеца се прекарва през панамата от гръб (долната страна на щампата) към лице (съответно – лицева страна), като се оставя малък резерв, който се покрива със следващите бодове.

 

 

 

Важно е да спазвате един наклон на бодовете през целия процес на бродиране. По принцип наклона е на дясно.

 

 

 

 

3. Съществуват много варианти за бродиране:

• Първи вариант – след като сте избрали определен цвят конец, да избродирате всички полета с този цвят и след това да преминете към следващия. Така се губят по-малко конци за започване и завършване. Освен това в процеса на изработка не допускате грешки при близки нюанси на конците. Когато полетата с един цвят са на голямо разстояние едно от друго, може да е по-добре просто да срежете конеца и да започнете следващото.

 

 

 

• Втори вариант – можете да си определите конкретна площ от щампата и да я избродирате изцяло, след това да преминете към следващата.

 

Внимавайте: При шиенето не стягайте прекалено конеца, тъй като крайният резултат ще бъде прозираща щампа и много изкривен гоблен.

 

 

Гоблените никога не са били евтино хоби, така че се постарайте да бродирате с минимална загуба на конци.

 

4. Завършване на бродиране с определен конец – гобленът се изпира еднократно след завършването му, затова не е нужно конците да се правят на възли при започване и приключване на шиенето. Просто е необходимо да ги промушите под изработените вече бодове, така че да не се разшие при прането.

 

 

 

5. Пране на гоблен – прането на гоблена се прави в хладка вода. Ако се съмнявате в качеството на конците, можете да сложите малко сол във водата, за да не се смесят цветовете. Пере се със мек сапун, който не съдържа белина или други избелващи вещества, не се изтисква. Докато е още мокър се издърпва, за да добие правилна форма. Поставете го върху бяла хавлиена кърпа с лицевата част надолу докато изсъхне. След като е ушит, гобленът не трябва да се сгъва а да се навие на руло при съхранение.