Как да рисуваме с акварелни бои?

16
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: Таня Димитрова

Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

Илюстрации: Таня Димитрова

 

Предполагам повечето хора гледат на рисуването като на хоби, за което почти никога не остава време, за да му се насладят, но въпреки това го ценят. Ако вие сте от хората, които имат интерес към живописта, но не се занимавате професионално с това, ако имате желание да творите, да създавате нещо свое, да използвате цвета като терапия, за да се откъснете от напрегнатото си ежедневие – предлагам да ви запозная с един от материалите, които се използват в този вид изкуство – акварелът.

 

Може би ще е полезно за вас да знаете основните неща за тази боя, особено ако сте начинаещи художници.

 

От какво е направена акварелната боя?

 

Финно стрити пигменти, свързани с гума арабика, глицерин (който играе ролята на овлажнител) – това съдържа акварела в себе си. Това, което отличава тази боя от другите художествени средства е прозрачността на багрения слой.

 

Как изглежда акварела?

 

Обикновено, когато посетите една книжарница за художествени материали ще откриете богат асортимент от бои и различни разновидности на акварела. Акварелът може да бъде в тубички, блокчета, гваш.

 

• Тубички – Боите са по-гъсти и са подходящи за покриване на големи  повърхности с тънък слой боя.

 

•  Блокчета – Те са полувлажни и могат да се купят в комплект или поотделно.

 

•  Гваш – Това са непрозрачни водни бои, при които пигментите са свързани с гума арабика и имат в състава си креда. Когато боите засъхнат се получава непрозрачен матов слой.

 

 

Какви четки да използвате?

 

Има голям избор от четки за рисуване с акварел. Трябва да изберете хубави четки, ако искате резултатите  да са добри и да ви е леко да боравите с боята.

 

•  Четки с косъм от самур – Те са най-добрите за рисуване с акварел. Косъмът е еластичен, жилав дълготраен. Удоволствие е да работим с тях.

 

•  Четки с животински косъм – Обикновено се използват волски, катеричи или кози косъм. Използват се, когато не се налага да се работи с тънък връх.

 

•  Четки с изкуствен косъм – Вършат работа, защото имитират косъма от самур, но естествените са по добри.  

 

Четете още: Говорят ли детските рисунки?

 

Четките могат да бъдат плоски, кръгли, големи, малки (за фини детайли), естествени изкуствени. В зависимост от ефектите, които искате да направите е хубаво да си осигурите и различни видове четки.

 

Как да поддържате четките си?

 

Никога не бива да ги оставяте да стоят във вода, докато работите с тях, защото се поврежда косъма. Оставяйте ги на суха повърхност и само когато е необходимо ги потапяйте във водата.

 

 

Какви хартии да използваме?

 

Хартиите за акварел са по-различни от останалите картони. Те могат да са машинноизработени или ръчно направени. Ръчнонаправените се различават по това, че са по-релефни и ръбовете им не са гладки. Разбира се хартиите се различават по своето тегло, качество и строеж. Цената им също е различна. Ако тепърва се учите да рисувате, ще ви свършат работа не толкова специалните акварелни картони. Добре е просто да бъдат по-плътни.

 

Ето и видовете хартия:

 

•  Горещо пресована – подходяща е за фина и детайлна работа.

 

• Средно пресована – има леко неравна повърхност. Подходяща е и за енергично нанасяне на боята и за по фини детайли.

 

• Фактурирана хартия – Тя е с подчертано зърнеста фактура, багрите и щрихите се накъсват.

 

Четете още: Талантливите деца, или когато ученикът е готов!

 

Видове палитри

 

Като истински художници, освен качествени и подходящи бои е добре да си осигурите и палитра, в която да смесвате цветовете.

 

Палитрите могат да са наклонени, кръгли, таблички или импровизирани. Моята е импровизирана (една пластмасова плоскост), толкова съм съсредоточена в рисуването, че не обръщам внимание в какво разбърквам цветовете.

 

Допълнителни материали: Салфетка или плат за попиване, вода, дъска за рисуване, гума, молив. Ако съм прекалено вдъхновена, несъзнателно използвам дрехите си за попиване и така съсипах доста от тях, но това е отделна тема. Така че, пригответе си всичко, от което ще се нуждаете да е близо до вас.

 

 

Как да рисуваме с акварел – техника

 

Работата с акварел е доста деликатна техника. Добре е винаги да започвате от светло, към тъмно. Тъй като боята е непокривна, ако сложите прекалено силни и тъмни цветове, после няма да може да отмиете или да изсветлите. Работите с бързи, смели, точни движения.

 

Ако рисувате мокро в мокро, цветовете преливат един в друг и се получават красиви съчетания. Тук повече разчитате на случайността, защото е много трудно да се овладее боята.

 

Може също да създадете фактура, като върху мократа боя сложите фолио. Така се получават красиви форми.

 

Най-важното при рисуването е да бъдете вдъхновени, да желаете да създавате. Отпуснете се, забавлявайте се, не се притеснявайте от резултата. Колкото по-добре се чувствате работейки с цвят, толкова по-добри резултати ще постигате. Експериментирайте и създавайте чудеса. Вашите чудеса!

 

Още по темата: Как да рисуваме с маслени бои?

                              Как да рисуваме с цветни моливи, пастели и туш?