„Хиперлуп“ може да свърже Лос Анджелис със Сан Франциско за 30 минути

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

„Хиперлуп“ може да свърже Лос Анджелис със Сан Франциско за 30 минути 13.08.2013Публикувано в: Технологии

Художествена концепция за Хиперлуп. Изображение: SpaceX

Милиардерът Елън Мъск, известен с иновативния си дух, представи транспортен проект, който ако стане факт, ще позволи разстоянието от Лос Анджелис до Сан Франциско (620 км) да бъде преодолявано за 30-35 минути по съвсем сигурен начин и то на изгодна цена.

Мъск, който е основател на производителя на електрически коли Тесла мотърс (Tesla Motors) и на частната компания за космически изследвания СпейсЕкс (SpaceX), публикува документ от 57 страници, описвайки проекта Хиперлуп (Hyperloop).

Хиперлуп е тръба с ниско въздушно налягане, в която транспортни капсули се задвижват с магнитна сила, се посочва в документа. Транспортната система би следвало да може да ускорява „мотрисата“ до 1280 километра в час и би била икономически изпълнима за всяка връзка под 1500 километра.

Според Мъск цената на проекта възлиза на 6 милиарда долара – в сравнение със 70 милиарда за бърза влакова линия. Времето за изграждането на Хиперлуп инсталацията ще е от 7-10 години. В крайна сметка цената на билет за пътник в авангардната превозна система трябва да е около 20 долара, а в една капсула според плана би следвало да се побират до 28 пътника.

Концепция за пасажерската капсула на Хиперлуп. Изображение: SpaceX

Мъск твърди, че Хиперлуп е по-малко рискова при земетресения и е изложена в по-ниска степен на опасност от инциденти в сравнение с влаковете, защото не може да дерайлира. Освен това е защитена и от капризите на времето.

Целият план за системата Хиперлуп може да намерите на тази страница на SpaceX. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!