Стоичков положи основите на българска къща в Тимишоара

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Пред над 500 души и десетина телевизионни камери Христо Стоичков направи първа копка на българска къща в историческия музей в румънския град Тимишоара. Интересът към Камата беше огромен, а стотици нашенци, живеещи в Румъния, искаха да се докоснат до него. Стоичков и малко момченце положиха първите няколко тухли на определеното място.

Главните инициатори са депутатът от румънския парламент Никола Миркович, който ни е сънародник, и Георги Наков, кмет на град Стар Бенешов, заселен само с банатски българи. Селището е на картата от 1738 г. – след Чипровското въстание.

„Изключително съм горд, че ме поканихте за това великолепно събитие – каза Стоичков, докато целуваше малкия си помощник. – Вие сте символ на българщината. Надявам се след една година да дойда пак и тогава къщата да бъде готова. Ще влезем, ще седнем и ще си кажем: „В България сме!“

„Поканихме символа на България да направи основите на символа на бългащината в Тимишоара“, добави Миркович, който връчи на Камата златен медал.

След това единственият българин, носител на Златната топка, призова президента на България Росен Плевнелиев да обърне специално внимание на банатските българи. Доста от тях са подали документи за двойно гражданство, защото досега имат само румънско.

„Надявам се, че г-н Плевнелиев ще откликне на молбата им – рече българинът, посочен от ФИФА сред 100-те най-велики футболисти на планетата за ХХ век. – Сигурен съм, че така сънародниците ни няма да се чувстват изоставени.

Вярвам в нашите институции и че президентът на България ще подпише бързо този указ. За жалост мнозина в годините са се отнасяли нагло с тези истински българи. Били са отхвърляни и незачитани.“

След това специално за Стоичков имаше едночасова програма с български народни песни и танци. Най-много аплодисменти обра детският ансамбъл „Българче“. В сряда вечерта за жителите на Стар Бенешов беше прожектиран биографичният филм за Камата.

А кулминацията ще е в четвъртък, когато в града ще бъде официално открит стадион „Христо Стоичков Арена“.

„Обещавам един ден да направим голям мач, на който да се съберат много мои румънски и български колеги, а и не само – каза голмайсторът на световното САЩ ’94, който вече е почетен гражданин на Стар Бенешов. – Сега важното е да открием стадиона и да зарадваме хората. И най-вече феновете на местния отбор „Победа“…“.

Боян Бойчев, „Труд“

Снимка: Емона Цончева, Sportal.bg