Пробив: генетично изследване показа произхода на много видове рак

7
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Изображение: Christoph Bock – Max Planck Institute for Informatics (CC BY-SA 3.0)

Британски учени са изготвили първата подробна карта на мутационните процеси, които стоят зад развитието на рака. Очаква се в бъдеще това да доведе до по-добри методи за лечение и превенция на заболяването.

В изследването, публикувано на страниците на сп. „Нейчър“, учените показват, че след анализ на над 7000 генома на често срещани видове рак, са открили 21 сигнатури – това са последователности в генома, характерни за процеси, които водят до образуването на тумори.

„Чрез детайлен анализ можем да започнем да използваме огромното количество информация, скрито дълбоко в ДНК на рака, в наша полза, разглеждайки как и защо се развива заболяването“, заяви Сирина Ник-Зейнал, която участва в проекта.

Всички видове рак се причиняват от мутации в клетъчното ДНК. Учените са наясно за някои неща – че химикали в тютюна предизвикват мутации в белодробните клетки, причинявайки рак на белите дробове. По същия начин ултравиолетовата светлина причинява генетични изменения в кожните клетки, което води до кожен рак.

Все още обаче не е известно какво предизвиква мутациите, водещи до най-често срещаните форми на болестта. 

Екипът изследвал 7042 случая на рак при хора от целия свят, страдащи от 30 разновидности на заболяването. Целта била да се открият повтарящи се модели  – или сигнатури – на мутациите.

Учените открили, че всички видове рак имат две или повече сигнатури. Също така се оказало, че на различните форми на заболяването отговарят различен брой мутационни процеси – докато при рака на яйчниците те са два, при този на черния дроб са шест.

Някои сигнатури се откриват само при един вид рак, докато други при много видове. От 30-те изследвани вида 25 имали сигнатури на мутационни процеси свързани със стареенето. 

Относно въпроса за това какво причинява много от разпространените форми на рака, учените открили, че група ензими – APOBEC – е свързана с повече от половината от изследваните видове.

Ензимите APOBEC се активират, когато тялото реагира срещу вирусна инфекция. Изследователите предполагат, че получените сигнатури са резултат от поражения върху генома, нанесени от ензимите, които действат, за да защитят клетките от вируси. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!