Откриха нов вид хищен бозайник за първи път от 35 години

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Факсимиле: ББС

За първи път от 35 г. насам учени от САЩ откриха нов вид хищен бозайник, наречен олингито, обитаващ джунглите на Еквадор и Колумбия, съобщава Би Би Си.

Човекът, който открива хищният бозайник, е зоологът Кристофър Хелгън, намирайки непознати досега кости и кожа в склада на музей в Чикаго.

„Кожата му е с много наситен червен цвят, и гледайки неговия скелет, не можех да разпозная анатомията му. Той беше различен от всичко, което съм виждал досега и си помислих, че е това е нов вид животно за науката“, казва д-р Хелдън.

Оказва се, че дългото 35 см олингито е последната издънка от семейството, в което влизат и миещите мечки.

„Трудно ми е да скрия ентусиазма си – олингито е хищник, от групата, в която влизат котките, кучетата, мечките и техните роднини. Много учени смятаха, че списъкът отдавна е попълнен, но ето че се появи нов хищник – първият, откриван на американския континент от над 3 десетилетия“, споделя д-р Хелгън.

Новият вид вече си има и научно име – „Bassaricyon neblina“.

В менюто на олингито влизат предимно плодове и нектар, дори и насекоми, и е преувеличено да бъде наречено хищник.

Учените предполагат, че има четири подвида на олингито и че техните представители наброяват десетки хиляди, т. е. видът не е застрашен от изчезване. Просто неговите представители обитават такива места, на които човешки крак стъпва рядко, още по-малко – на представители на науката.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти