Домашен гръцки гирос

18
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Според лингвистите „гирос“ произлиза от гръцката дума за въртене. Счита се, че гирос е представен за първи път в Гърция и води своето начало от град Солун. Има няколко истории около произхода на гироса: според едната първото заведение, което е предлагало гирос било „Йоргос“ в Солун (1970 г); според друга – гирос се е появил за първи път още пре 1950 г. в Пиреа, като рецептата е пренесена от готвач от Константинопол (Истанбул). За направата на гирос се нареждат парчета месо на вертикален шиш, който се върти пред източник на топлина. Ако месото не е достатъчно мазно, може при нареждането да се поставят парченца мазнина, така че месото да остане сочно, но с препечени крайчета.

Степента на изпичане може да се контролира от силата на топлината и разстоянието на шиша от нея. Месото се реже отвън навътре, на тънки ивички. Обикновено се сервира върху затоплен хляб пита, леко намазнен, с пълнеж от салати и сосове. Пита и гирос са основните елементи на ястието, останалото се счита за добавки според вкуса. В Гърция и Кипър обикновено се употребява свинско месо, но често можете да видите гирос и с агнешко, пилешко и телешко месо. В Атина, ако си поръчате „пита гиро“, тя най-често ще съдържа тзандзики, домат, лук и пържени картофки в допълнение към месото. Разбира се, в някои заведения ще ви предложат алтернативи на класическите добавки.

Обикновено гирос със свинско месо е придружен от тзандзики, докато при пилешкото може да е дресинг на основата на майонеза. Хлебчетата „пита“ се предлагат в три вида – обикновен, кипърска пита и арабска пита, като обикновения вид е най-често срещан. Обикновената пита е с диаметър 20 см и дебелина 3 см. Кипърската пита е със същия диаметър, но по-тънка и може да се раздели на две. Арабската пита се отличава със своята хрупкавина, по-тънка е и е по-голяма. Гирос може да се сервира и във филийки на хляб за тост.

На остров Крит най-популярен е гиросът със свинско месо, но в Хания може да намерите и с пилешко. Тзандзики е заместено с цедено кисело мляко, на места дори се предлага като добавка руска салата. На остров Кос местните увиват гирос с пилешко месо и пържени картофки. В Каламата гирос се консумира с „тракопсомо“, дебел кръгъл хляб, отрязан на две по средата и запълнен с месо от гирос. Гирос може да бъде сервиран и по формата на „мерида“, т.е. вместо в пита да се постави в чиния – месо с придружаващите го домати, пържени картофи, кръгчета лук, два-три соса, пита хляб отсрани.

Необходими продукти: За питката: 500 г брашно 1 пакетче суха мая 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 100 г заквасена сметана 2 с.л. кисело мляко 2 жълтъка 3 с.л. олио За месната плънка: 300 г свински котлет 50 мл червено вино 2 с.л. зехтин 2 дафинови листа 1 ч.л. сол 2 скилидки чесън 1 ч.л. сух риган За салатата: 1 зелена салата 1 глава червен лук За соса: 1/2 домат 1/2 кофичка кисело мляко 1 с.л. наситнен копър 2 скилидки чесън 1 с.л. оцет

Начин на приготвяне: Месото се обезкостява и на 5-6 места му се правят дълбоки разрези. Виното за маринатата се налива в тенджера, добавят се смачканите скилидки чесън, натрошените дафинови листа, риганът, солта и зехтинът, разбърква се добре. Котлетът се маринова поне 1 час, като от време на време се обръща.

Маята се полива с хладка вода, поръсва се със захарта и 1 ч.л. брашно, разбърква се до хомогинизиране и се оставя на топло за 5-10 минути, докато сместа увеличи обема си няколко пъти. След това с останалото брашно, сметаната, млякото, солта, жълтъците, олиото и сместа с маята се замесва пухкаво тесто, което леко да лепне. Тестото се покрива и се оставя да втаса. След това се разделя на малки топчици, които се разточват върху набрашнен плот на тънки питки. Пекат се в предварително загрята на максимална мощност фурна за около 5 минути.

Маринованото месо се завързва с конец, така че да стане на роле, и се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 20 минути, като периодично се полива с маринатата. Когато е готово, конецът се отстранява и месото се нарязва на тънки парченца.

Сосът се приготвя, като киселото мляко се разбива с наситнените чесън и копър, оцета и обеления и нарязан на малки парчета домат. Посолява се на вкус. Лукът се нарязва на тънки шайби. Във всяка питка се слагат лист маруля, парченца месо и шайби лук, полива се със соса и се завива на руло.

Коментари

коментар(а)