Марто Лудия също свидетел срещу Вальо Бореца

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Октай Енимехмедов, който стреля по Ахмед Доган, може да внесе изненадваща яснота, ако свидетелства по друго дело – за стрелбата по бившия му шеф Мартин Първанов-Марто Лудия. Марто Лудия вече посочи като евентуален извършител Валентин Янев-Бореца. Лудия остава без жлъчка и бъбрек, но жив. Бореца пък е обвинен чак след две години и половина за убийството, след като преди това време то се е водило срещу неизвестен извършител и даже е било спряно поради изтичането на давностни срокове. Според запознати Октай Енимехмедов разполагал с информация, уличаваща Бореца. Атентаторът на Доган не е единственият, който може да натопи Валентин Янев за поръчкови убийства.

Бореца има в досието си още две други убийства – те са на Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и на Иван Пайнавелов-Сапата от “Наглите”.
Бореца има зъб на Лудия и се заканва да го прати при Сапата и Кунгфуто. Информацията, която е стигнала до него, е, че в началото Марто не бил го посочил като извършител на атентата, а това направил чак 2 години и 7 месеца по-късно, като твърдял, че се сетил кой е атентаторът, като го видял на снимка по вестниците. Преди това описвал нападателя си не поименно, а посочвайки външни белези, като ръст 170-175 см, набито телосложение, възраст около 25. Защитата му определя като абсолютно нагласени твърденията на Лудия, който се бил припознал, че Бореца е стрелял по него.

Разследващите смятат, че защитата на Вальо има основание да опровергава тезата за нападението с атентат и срещу Бореца, който го направил временно неспособен да се придвижва. Според адвокатите по времето на атентата срещу Лудия Бореца е бил в шини. Свидетели на атентата обаче твърдят, че им е направило впечатление, че и Лудия и преследвачът му са

тичали странно, докато се гонели кръгово

Стрелбата срещу Бореца освен това е обездвижила временно само лявата му ръка и левия крак. Патериците, които е ползвал, и шината са свалени няколко дни след атентата срещу Лудия, но преди това пак е имало хора, които са го виждали без тях, което означава, че може и да ги е използвал за алиби.

Веднага щом наблюдаващият делото “Килърите 2” Емил Галипонов потвърди, че срещу Бореца е повдигнато обвинение за извършени две убийства – на Йордан Цонков-Джиджи и Кочо Михайлов-Чочо, връзка с разследващите потърсил Марто Лудия, за да предложи повторно услугите си. Той обяснил, че е чул много нови неща за врага си Бореца и пожелал да даде показания. При започването на разпитите обаче станало ясно, че Лудия бил абсолютно неблагонадежден като свидетел, бъркал дати и даже предложил да си погледне в бележника някои жокери, които си бил записал, за да не сгафи.

Тази доброволческа акция на Марто Лудия не останала скрита за Вальо Бореца, който веднага възложил на негови хора да оправят проблема. От прокуратурата обявиха, че трима от бандата са в неизвестност – Цветомил Петров-Мачката, Денислав Пеев-Дени и Пейо Карамихов.

Вальо Бореца отдавна е спряган като активна фигура в “Наглите”. Според слуховете Прокопи Културиста и Ивайло-Йожи не смеели да предприемат нищо, ако не са го съгласували по-преди това с него. Янев държал не една, а
три банди за мокри поръчки

но след задържането му точно от това тръгнали проблеми, защото се установило, че гавазите му са почнали да се трепят едни други. Кикбоксьорът Мартин Антов от Монтана например бил негова дясна ръка и движел основната банда, като имал пълни права да действа от шефа си. Антов обаче е бил преди време и във връзка с Хамстера, с когото в ново време не се даже чували.

Не само Лудия е на мушка заради разкритията около “Килърите 2”. От мерките за неотклонение се разбра, че в групата има и друг певец – Николай Генов. Той е разкрил подробности за убийствата, за които “Килърите 2” стават обвиняеми. Разказал е как няколко дни преди разстрела на Джиджи Антов е получил оръжието, с което да стане убийството. Твърди се, че Генов даже указал на полицията къде да намери два автомата, които кикбоксьорът държал на склад и с които се упражнявал в стрелба. При обиска на мазето, където държал автоматите, те наистина били установени с негови отпечатъци по тях. С намереното оръжие обаче нямало регистрирани убийства, така че Антов можели да го обвинят само, че е държал незаконно оръжие. Общо срещу него са повдигнати девет обвинения. От едното от тях се разбира, че от прокуратурата смятат него за лидер на бандата на Вальо Бореца. Обвиняват и го за двете убийства, за които и Янев. Плюс още

три грабежа, две кражби и автоматите в мазето

Според защитниците на хората на Бореца, обвиненията им са абсолютно скалъпени и затова няма едно с едно да съвпадат. Ангел Мечкаров го гонят за незаконно оръжие и за приготовление за грабеж, За приготовление за грабеж пак отговаря Николай Рангелов, Иван Илиев, Димитър Георгиев и Николай Стойков за грабеж, пак за това, но с убийство пък са Христо Христов и Жечо Белясин, а Радослав Раденков, Валери Александров и Симеон Николов са в кюпа заради витиевато обвинение само за участие в бандата.
Три от грабежите са в София – срещу Радослав Найденов пред ИПК, 18 август 2011 г. От него са взети 41 хил. лева, от касиерката на ОББ Анна Филева на 5 април 2012 са гепени 215 000, от Атанас Янев на 5 декември 2008 – 20 000 евро и още 2500 евро. Един удар има и в Самоков – от пощата в града на 8 октомври 2009 са прибрани 14 000 лева.

Сред свидетелите ни в клин ни в ръкав се явява и шефът на сектор „Убийства” Михаил Наумов, който пък твърди, че има общ почерк между двете убийства, за които Вальо и банда ще отговарят. От прокуратурата обясняват, че хората на Бореца трошали кокали за три бона, но някои от поръчките удряли тавана от 100 хиляди в зависимост от спецификата и сложността.

До момента никой от групата не е обвинен за готвено осакатяване на хора, свързани със сделката за „Доверие”. Бившият шеф на „Информационно обслужване“ Иво Николов свидетелствал, че докато карал колата си БМВ Х5, установил, че бил следен от „Опел“ с монтанска регистрация. Според прокурорски източници Николов е щял да бъде пребит с метални пръти, въпреки че в групата са намерени бухалки и мачете, освен мечите лапи за отваряне на коли, заглушватели на сигнал и телефонни апарати с предплатени карти. Няма и повдигнати обвинения за другата готвена мишена – ексшефа на фалиралата Агробизнесбанк Румен Нанов, за когото вече има данни, че е свързан с пенсионноосигурителната компания „Доверие”.

Запознати твърдят, че всяка от поръчките е вървяла с отделен номер. Съгласуването и изпълнението е ставало с предплатена карта, която се е унищожавала веднага след реализирането на поръчките.

Специализираната прокуратура вече повдигна обвинение на Валентин Седефчов Янев – Вальо Бореца, за полицейска акция на ГДБОП-МВР в кв. “Горубляне“. Янев е обвинен в това, че на 23 януари 2012 г. и на 26 януари 2012 г., с цел да набави за себе си имотна облага, при условията на продължавано престъпление и чрез отправяне на заплахи за убийство, на два пъти е принудил Д.В. от гр.София, да извърши нещо противно на волята му – първия път да му предаде сума в размер на 400 лева, а втория път да му предаде сума в размер на 3400 лева. С това му е причинил имотна вреда общо в размер на 3800 лв.

Яна ТИНКОВА