Особености на световните лога

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Доброто лого винаги е синоним на фирмена идентичност.

Представете си „лицата“ на Coca-Cola, Apple, Nike, McDonald’s, Nokia, Sony. Вероятно в съзнанието ви изникват техните корпоративни знаци, повтаряни пред погледа ви многократно във външна реклама, върху чаши, дрехи и на други места в заобикалящия ни свят.

Наскоро световните маркетингови източници отразиха промяната на едно от най-известните лога на 21. век – това на Yahoo. Компанията се ребрандира с асиметричен “Y”. Тя предприема маркетинг кампания за смяна на идентичността си за първи път от 18 години. 

В тази връзка американският източник PR Daily представя статистика за особеностите на най-известните лога по света. Оказва се следното:

33% от тях са сини, 29% червени, 28% черни или сиви, 13% – жълти. Синьото е най-универсално в брандинга, защото внушава доверие и сила. Червеното, като в случая на CNN например, грабва вниманието. То привлича окото и може да предизвика страстна, емоционална реакция. Може да се счете и за агресивно. Зеленото, като на Android, се асоциира с природата и доброто здраве. Лилавото, свързвано с творчеството, е мистериозно и сложно. Пример за известно лого в лилаво е това на Yahoo. Розовото пък обозначава женственост, нежност, романтика. Свързва се с Барби.

В 95% от най-успешните лога по света се използва само един цвят.

41% от тях са съставени само от текст.

9% въобще не включват името на компанията. Например логото на Apple или това на Starbucks.

В 5% се използват повече от два цвята. Най-известен такъв пример е надписът Google.

Сред най-използваните шрифтове в логата се открояват Serif, Sans Serif, Orchid, Slab Serif, Script, Carriage, Modern.

Как може тази информация да бъде полезна на бизнеса ви? Авторите на статистиката от 123Print в САЩ, подчертават че най-важните два елемента в лого дизайна остават цвета и шрифта. Имайки предвид това, е важно при всеки начален брандинг на компания хубаво да се помисли над символиката и внушението на цветовете и да се използва шрифт, който доказано се помни, чете и харесва.

Успех!