Как да се грижим за каучуково дърво

2
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Запазено под (Грижи) by Admin on 16-08-2013

Фикус еластика (Ficus Elastica) са големи дървета, които достигат височина до 15 метра. Когато се запознаваме с начина на отглеждане на това дърво трябва да запомним няколко важни неща. Не се изискват много грижи, както повечето от вас биха предположили.

Вземете си младо растение. Това ще му помогне по-бързо и лесно да се адаптира към средата, отколкото ако си вземете вече пораснало.

Светлина и напояване

Когато става дума за грижи за фикуса, както и при всяко друго растение, правилният баланс между светлина и вода е решаващ. Можете лесно да контролирате количеството светлина и вода, което получава. Но не трябва да се прекалява с нито едно от двете.

Светлина

Каучуковото дърво се нуждае от ярка светлина, но предпочита непряка слънчева светлина, и в никакъв случай с висока температура. Някои хора препоръчват да се постави близо до прозорец, който има прозрачни завеси. Това позволява навлизането на много, но не прекалено, светлина.

Вода

Фикустът се нуждае и от добре балансирано напояване. По време на вегетационния период почвата в саксията трябва да се поддържа влажна. Също така добра идея е да се избършат листата на растението с влажна кърпа или да се напръскат с вода. Ако прекалите с водата, листата ще пожълтеят, ще изсъхнат и ще почнат да падат.

През спящия сезон ще се нуждае от напояване веднъж или два пъти в месеца. Ако листата почнат да клюмват, но не падат, увеличавайте количеството вода постепенно, докато не започнат да се изправят отново.

   

Прочети