Омега-3 мастните киселини водят до рак

14
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

на 31 юли 2013
|

Омега-3 мастните киселини в рибата увеличават с 43% риска от рак на простатата

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибеното масло, извлечено от сьомга, пъстърва и риба тон, предпазват от сърдечно-съдови заболявания и Алцхаймер, но увеличават с 43% риска от рак на простатата. Това показва ново проучване в списанието на Националния институт за рака в САЩ.

Ракът на простатата е най-често срещаният рак при мъжете и с такава диагноза са 1/4 от един милион американци. 30 000 от случаите завършват фатално.

Омега-3 мастните киселини увеличават окислението на ДНК в клетките

Причината за това, че омега-3 мастните киселини причиняват рак на простатата е не в това, че са вредни, а че имат по-сложни ефекти върху тялото, отколкото се смяташе досега. „Има тенденция да говорим за добри и лоши храни, добри и лоши хранителни вещества,“, казва проф. д-р Теодор Браски,  помощник-изследовател в раковия център на Държавния университет в Охайо. Според него, хранителните вещества, които се съдържат в рибата, могат да се борят с опасните възпаления, но и също така да увеличат окисляването на ДНК в клетките. Подобно е въздействието на стреса, който създава предпоставки за усиленото делене на раковите клетки.

Съветват мъжете да избягват рибено масло с омега-3 мастни киселини

Затова проф. д-р Браски съветва мъжете с фамилна анамнеза за рак на простатата да обсъдят с лекаря си дали рибеното масло е безопасно за тях, тъй като като хранителна добавка то съдържа концентрирани дози на омега-3 мастни киселини.  Той препоръчва на тези мъже да ограничат дневния прием на риба, без да я елиминират напълно.

На същото мнение е и Андрю Викерс от специализираната в рака на простатата статистическа служба към Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. „Рибеното масло като добавка повишава сериозно риска от рак на простатата. Проблемът идва, когато тези вещества, извлечени от рибата, са предлагат под формата на хранителни добавки“, смята той. Ето защо Американското онкологично дружество в момента не препоръчва на мъжете да взимат добавки с рибено масло, добавя и Марджъри Маккълоу, стратегически директор по хранителна епидемиология.

Омега-3 мастните киселини не намаляват риска от инсулт и инфаркт

Проф. Браски не е първият, който открива, че омега-3 мастните киселини може да имат отрицателни ефекти върху човешкия организъм.  През септември 2012 списанието на Американската медицинска асоциация излезе със статия, според която омега-3 мастните киселини не намаляват риска от инсулт или сърдечен удар, както се смяташе по-рано. Тези резултати бяха потвърдени от друго проучване в New England Journal of Medicine, което също показва, че тези мастни киселини не намаляват риска от смърт, вследствие на сърдечни заболявания.

Share this story:

tweet

Тагове: омега-3 мастни киселинирибено масло