Любовта към животните може да е смъртоносна

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Любовта към животните, особено към пернатите, може да бъде смъртоносна. Докато милостиво храним гълъбите, се оказа, че може да пипнем опасна болест. Пневмония, която може да доведе до фатален край, се вихрела из столицата и големите градове у нас, разнасяна от тези птици.  

Според началника на клиниката по инфекциозни и екзотични болести към Военномедицинска академия проф. Камен Плочев безконтролното размножаване на гълъбите в градските територии довело до увеличаването на случаите на пневмонията, съобщава в. „Монитор“. 

Болестта ставала още по-опасна, тъй като се откривала и диагностицирала трудно. Според специалиста много малко лични лекари и лаборанти разпознавали това заболяване. Също така първоначалната му фаза протичала без симптоми. Поради тази причина пациентите започвали лечението твърде късно. 

Плочев добави, че често медиците изписват безполезни антибиотици, без да се сетят, че става дума за хламидии, пренасяни от гълъбите. 

При закъсняло лечение на пневмонията се стига до възпаление на белите дробове. Хламидиите, които я разпространяват, обаче могат да ударят още нервната и храносмилателната система.

Петнадесет случая на пневмонии, причинени от гълъбите, има в София и София-област само за последния месец и половина, показват данни от регистрите на районните здравни инспекции.

Медиците предполагат, че всъщност заболелите са доста повече, но все още не са се проявили симптомите у тях или им е предписано грешно лечение.

Специалистите предупреждават да не се хранят гълъби по прозорците. Домашните птици също били преносители на хламидиите. Те трябва да се имунизират, преди да се вземат за отглеждане у дома.