Има ли връзка между редовните упражнения и качествения сън Спортни теми в 2bfit всичко за спорта

1
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

22 август, 2013

Въртите ли се по цяла нощ преди да заспите? Редица съвременния проучвания твърдят, че редовните упражнения през деня могат да са ключа към качествения сън. Важното обаче е да сте търпеливи. Упоритите тренировки могат да Ви помогнат да се наспивате, но резултатите няма да настъпят веднага.

Изследвания

Ползите от спорта изглеждат безкрайни – намалява стреса и чувството за тревога, понижава риска от много болести, прави ни по-ведри и щастливи хора. Изследванията подкрепят и теорията, че ежедневните упражнения подобряват качеството на съня. А повечето от нас знаят, че достатъчното сън (обикновено са Ви нужни поне 7 часа, но няма универсално число, което да е еднакво за всички) е от особено значение, за да сте продуктивни, да се чувствате добре и за здравето Ви като цяло. Така че да се поизпотите през деня може да Ви донесе сериозни ползи и след загасването на лампите.

И все пак учените все още изследват в детайли връзката между тренировките и съня. В едно ново проучване наблюдавали ефекта от упражненията върху мъже и жени на около 60 г., които водели заседнал начин на живот и страдали от безсъние. Хората в групата, която в продължение на 16 седмици спортувала, спели по-дълго и ставали от леглото по-рядко, спрямо тези, които останали неактивни. Безсънието им обаче започнало да преминава след 16-седмичното натоварване, а не веднага. Освен това, когато участници спели зле, тренировките им на следващия ден били значително по-кратки.

Друг експеримент показал малко по-оптимистични резултати. Участници тинейджъри, които спортували редовно, започнали да спят по-добре и били по-бодри от връстниците им, които се упражнявали по-малко. При по-възрастни хора ефектът можел да се постигне и с по-малко тренировки. Изглежда трябва да спрете да се приспивате с телевизия и да се запишете на някакъв спорт.

Дебати

Връзката между упражненията и качеството на съня все пак зависи от фактори, като интензивност на натоварването и дори през кое време от деня отивате в залата или на терена. В едно изследване участниците, които тренирали следобед, имали по-малко проблеми със съня и се будели по-рядко нощем, от тези, които ходели на фитнес сутрин. Затова според някои учени активността поне 6 часа преди лягане може да Ви помогне най-добре да спите по-качествено. Експертите обаче никак не са единодушни по отношение на упражненията през нощта. Повечето обаче смятат, че не е добре да се натоварвате малко преди лягане.

Като цяло е нужно време организмът да се настрои към новия Ви тренировъчен план, така че няма как да усетите подобрение веднага. На лице обаче са достатъчно доказателства, за да заключим, че е добре да живеете по-активно. А и в крайна сметка качественият сън е достатъчна награда, за да спортувате по-усилено.

Автор: greatist.com

Снимка: freedigitalphotos.net

Подобни теми