Праисторическите европейци са използвали подправки

2
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Праисторическите европейци са използвали подправки 22.08.2013Публикувано в: Археология

Праисторическите хора в Европа са използвали лъжичина, за да овкусяват месни и богати на скорбяла ястия. Снимка: Musetress (CC BY 3.0)

Останки от растения в съдове за готвене свидетелстват за това, че в северноевропейската праисторическа кухня са се използвали подправки. Това показа ново изследване, според което растението лъжичина (чеснова трева) е овкусявало ястия с месо – и не само – в менюто на древните хора на Стария континент. 

В проучването на Университета на Йорк учените изследвали черна утайка по фрагменти от съдове, използвани за готвене преди поне 6100 години. Анализът разкрил наличието на микроскопични силикатни останки от растения, наречени фитолити. Те наподобяват на тези, които се откриват в днешно време в семената на растението лъжичина. 

Лъжичината има малка хранителна стойност, а химическият анализ на утайката показал също наличие на следи от мазнини от редица сухоземни и морски животни, както и от богати на скорбяла храни. Това навело учените на мисълта, че растението се е използвало като подправка в праисторическите ястия.

Фрагментите от съдове за готвене са намерени на обекти в Дания и Германия и са от период, в който праисторическите хора са преминавали от ловно-събирачески начин на живот към фермерство.

Растението Лъжичина. Снимка: Sannse (CC BY-SA 3.0)

Въпреки че лъжичината присъства като растение в съответните райони, не е ясно дали практиката за нейното използване е възникнала в западния балтийски район или произлиза от Близкия Изток.

Според учените „сега вече е сигурно, че навикът да се обогатява и променя вкуса на калорични ястия е бил част от европейската кухня чак от седмото хилядолетие преди Христа“. 

„До сега беше общоприето, че калоричността на храните е била с водещо значение при избора на ловците-събирачи по въпроса какво да ядат“, казва Хейли Сол от екипа. (Източник: University of York)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!