Боядисване на косата и бременност

12
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Безопасно ли е боядисването на косата по време на бременност?

 

Ако не сте естествена блондинка, брюнетка или червенокоса, може би сте една от стотиците жени, които използват боя за коса, като тяхно тайно оръжие, за да търсите красотата. Сега сте бременна и може би се чудите дали е безопасно да продължите да боядисвате косата си по време на бременноста. Отговорът е „Вероятно”. Проведени са многобройни проучвания относно боядисването на косата по време на бременност и до този момент не е имало доказателство, че боядисването на косата причинява вродени дефекти.

 

Ако боядисването на косата е безопасно, защо са ми казали да не правя това през първия триместър?

 

Въпреки, че не е имало никакви доказателства, че боята за коса причинява вродени дефекти, то е факт, че не сме сигурни в безопасността и. През първият триместър всички основни органи на бебето се образуват. Вашият лекар може да препоръча отлагане на боядисването на косата до втория триместър или изобщо избягване на боята през цялата бременност.

 

Четете още: Грижа за кожата по време на бременността

 

През 1987 г., FDA (Агенция по храните и лекарствата в САЩ), предлага предупредителни етикети на боята за коса, които съдържат две от каменно-въгленовите катранени съставки. Изледователи от Националния раков институт в Бетезда, САЩ, установили, че гризачи хранени с тези съединения са по-склонни да развият рак от тези, които не са. В проучването са използвани по-големи количества отколкото човек може да поеме. Също така в проучването не е направена оценка на рисковете от тези компоненти прилагани върху кожата. Други проучвания са показали, че само малки количества от боята за коса се обсорбира от кожата на главата и попада в организма. Производителите са спряли да правят боя за коса с тези съставкки, но те са заменени с други подобни структури.

 

Може ли боята за коса да се абсорбира в кожата и да навреди на бебето?

 

Само малка част от боята за коса се абсорбира през кожата. Това количество е толкова малко, че не се смята за вредно за бебето. Изследванията, които са направени не показват никакви вродени дефекти, свързани с използването на боя за коса. Има обаче малко изследвания на боя за коса и влиянието и върху бременни жени, така че ние не разполагаме с достатъчно информация, за да се докаже дали боята за коса може да бъде опасна при хората по време на бременност.

 

Четете още: Бъди „Секси мама” с правилните упражнения по време на бременността

 

Съвети за безопасност за боядисване на косата по време на бременност:

 

• Ибягвайте боядисване на косата по време на първия триместър.

• Изберете боя за коса, която ще бъде на скалпа ви възможно най-малко време.

• Носете ръкавици, когато боядисвате косата си.

• Изплакнете косата добре след боядисването.

• Използвайте естествени бои за коса или къна. Къната е зеленчукова боя и се счита за безопасна по време на бременност.

 

Снимки: marin FreeDigitalPhotos.net