Жираф идва в София

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

До месец-два столичани ще могат да видят на живо жираф в зоопарка. За животното с най-дългия врат текат преговори от няколко дни между немски зоопарк и софийската зоологическа градина, научи „24 часа“.

„В петък дойде запитване от немския зоопарк дали спешно можем да приемем един жираф. Вече преговаряме срещу какви и колко на брой животни можем да го получим. Ако разговорите приключат успешно, ще му направим клетка за 20 дни“, обеща шефът на софийския зоопарк д-р Иван Иванов.

Липсата на условия е причината досега в зоопарка да няма жирафи. Вече проблемът е решен. Бъдещата клетка на жирафа ще е в слонарника и за целта ще се премести леглото на слоницата.

Други 40 нови обитатели ще започнат да пристигат от средата на септември. Сред тях ще има антилопи, сурикати, елени и др. Сърнички, еленчета, маймунки, сервалчета и 13 питончета пък са сред бебетата, които са родени или излюпени през последните 1-2 месеца.

Още отсега обаче зоопаркът се готви за мащабния ремонт, който ще стартира догодина и ще преобрази изцяло градината.

„Ремонтът ще обхване абсолютно всички клетки без тези на лъвовете и тигрите, които вече бяха реновирани и отговарят на европейските изисквания. Консултира ни един от най-добрите зоопаркови дизайнери в Европа. Дейностите ще се правят на етапи, защото нямаме възможност да преместим всички животни“, обясни д-р Иванов.

Според плановете освен изцяло нов мечкарник една от изненадите за посетителите ще бъде клетката на белите мечки, каквито директорът има амбицията да докара в столицата още догодина.

„Идеята е визията на клетката да прилича на северно пристанище. Ще има възможност посетителите да влязат навътре и да стигнат толкова близко, сякаш почти ще докосват мечките“, разкри д-р Иванов.

Работите по клетката на бъдещите обитатели на зоопарка ще започнат още тази есен. След това ще започнат и преговорите, като зоопаркът ще иска двойка бели мечки. Най-скоро нов дом ще имат маймуните и секторът на големите котки. Техните клетки са в списъка за първия етап от ремонта, който ще продължи около година – година и половина. Все още не е ясно колко средства ще са нужни за новата визия на зоологическата градина, тъй като първо трябва да се завърши архитектурният проект и след това да се изготви инженерен, след който ще е готова сметката.

„След това ще кандидатстваме за членство в Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Това е изключително важно. От над 100 зоологически градини на Балканския полуостров едва 2-3 са приети в асоциацията“, разясни д-р Иванов. Още на 11 септември обаче зоопарковете у нас ще създадат своя асоциация. Участие са потвърдили варненският, добричкият и софийският, както и аквариумът в морската столица. Покани да се включат имат всички родни зоокътове.

„Целта на създаването на българската асоциация на зоопарковете и аквариумите е да се унифицират стандартите за отглеждане на животни и правилата на хранене, както и развитие на самото зоопарково дело“, подчерта д-р Иванов.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти