Какви тапети да изберем за ремонта?

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Ако тапетите ви харесват, ако смятате, че те са идеалната декорация за вашия дом – изборът е голям. В днешно време тапети всякакви. Затова и трябва да сте много по-внимателни и много по-информирани когато избирате.

Първо трябва да съобразите тапетите с  това за какво ще бъде използвана конкретната стая – детска, дневна, хол, антре…

Ясно е, че ако помещението е малко – не може да си позволите тъмни тапети. Ако е тъмно – прозорците са малки, отново трябва да се спрете на някакви по-светли.  Може би тук е мястото да направя реклама на оранжевите тапети. Много хора не ги харесват, защото са ярки – обаче пък ефектът е поразителен – постоянно ще си мислите, че сте забравили лампата – все ще ви се струва по-светло у дома.

За малки помещения не се препоръчват и тапети с големи елементи или фототапети.

След като се убедите, че избраните от вас тапети  пасват на помещението, вземате калкулатора и започвате да смятате, колко ролки ще са ви необходими. Винаги е по-добре  да се презапасите, отколкото да не ви стигнат и след това да не може да намерите същите.

Другият трик е да започнете да лепите  от най-видимите места и за накрая да оставите местата с мебели и етажерки. Така или иначе и да се окаже, че сте слаби в математиката, ще може да замажете с артистизъм.

Видът тапет

Дали тапетите ще са миещи, от винил, хартиени, копринени, коркови, боядисващи се и т.н.… разнообразието също е голямо, както и ценовия диапазон.

Внимателно трябва да се разгледа и да се прецени какви на коя стая ще паснат . Миещите се може да се окажат много подходящи за кухня.

Текстилните тапети са много аристократични, но ако сте свикнали да пушите в хола, не са най-удачния вариант, защото попиват миризмите.

Консултантите в магазините могат да ви препоръчат няколко различни разцветки или видове тапети за различните стени на помещението. Помислете дали ще е удачно, съобразявайки идеята с останалата аранжировка на стаята – мебели, картини, пердета.

Понякога става така – харесваме едни тапети и после се оказва, че завесите не пасват и трябва да се сменят, диванът и той не пасва – ама трябва да го търпим.

Още при закупуването трябва да проверите номерата на ролките, за да се уверите, че са ви дали точно от този вид, който искате.