Рекетьорът на заможни дами Вальо Салкъма – далавераджия с потекло

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

В миналия брой на „ШОУ” имиджмейкърът от Бургас Маргарита Драгнева разказа как е била измамена от несебърския бизнесмен Валентин Панайотов Жеков-Салкъма. Тя му заела на няколко пъти крупни суми в евро, които заедно с обещаните от него лихви възлизали към момента на сумата от 60 хил. евро. От тях кръстникът на детето на Коко Динев и Емилия признал писмено в полицията единствено първия „транш” от 28 хил. евро. Най-потресаващият и циничен момент в историята бе наглостта на длъжника, който, освен че се е възползвал от вдовицата Маргарита, която сама отглежда сина си, не се посвенил да й поиска пари и за естетична операция на… пениса си! Разследване на “ШОУ” установи, ужилването не е единичен случай, а цял “сериал” – с още действащи лица и скандални случки. 

Когато Вальо се покрива, Маргарита заболява от стрес, изпадналият в дълбока „нелегалност” несебърлия й праща своя авер – Димитър Томов, който по същия начин се опитва да изкрънка от дамата пари, като я баламосва с някакви конспиративни истории около Салкъма. Нещо повече – той й се представя за човек от… тайните служби /?!?/.

След като излезе първата ни публикация по темата, на редакционния телефон се обади въпросният Димитър Томов, който проведе с репортер от „ШОУ” гневен разговор. Мъжът ни търсеше сметка защо сме му „замесили името”. По думите му той лично не бил чел публикацията, но му казали и щял да ни съди, че го „вкарваме във филми, които не бил гледал”. Димитър Томов се представи като мъж на 63 години /разбирай, помъдрял и почтен/ и като известна личност – бил продуцент на филма „Пантуди”, в главната роля Влади Въргала. За онези, които не знаят – героят във филма е българският аналог на Арсен Люпен – разбирай

изкусен джебчия, лъжец и чаровник…

Томов призна, че с Валентин Жеков били близки и че Салкъма му е приятел, като по категоричен начин отбеляза, че приятелят му не може да дължи пари на Драгнева, защото… “ако имаше такова нещо, той щеше да ми каже!”… По адрес на Маргарита Драгнева Томов се опита да изкара, че я е виждал един-единствен път в „Буда бар” в Бургас. Отрече да се е срещал с нея в офиса на Жеков, както и да й е давал картини срещу дължимите от Салкъма пари. Нещо повече – той попита с тон на възмутен: “Какви картини?! Вие направо ме изумявате!..”. Наш репортер отново потърси Драгнева и й предаде разговора си с филмовия продуцент Димитър Томов. Вместо отговор, тя ни изпрати няколко документа, които красноречиво доказват, че Томов лъже. Между двамата е имало електронна кореспонденция и множество телефонни разговори, за каквито свидетелстват разпечатки. Бяха ни препратени и два договора за дарение на картини, получени от Драгнева чрез Томов в периода, в който Жеков се укрива от нея. Както и експертиза на същите картини, изпратена по електронен път от личния имейл на филмовия бос. Нещо повече – Маргарита Драгнева ни разказа, че след като се установява, че във въпросния дарителски договор подписът не е на Жеков, Томов първо обещава, че ще съдейства авера му да подпише, а после сам парафира контракта. Картините обаче се оказват без тази художествена стойност, която да е реципрочна да покрие дълга, и, доколкото разбрахме, до ден-днешен тези картини били в килера на Драгнева. Факт е обаче, че в онзи момент

Томов и Жеков са действали в комбина

Това е периодът, в който филмовият продуцент “разиграва филма”, че Жеков се криел в Украйна като „национална заплаха”, а после признава, че Вальо не бил там, ами в едно пловдивско село. Това отново само по себе си действа като своеобразна отправка към филма на Томов, в който героят е българска „марка” криминоген. По онова време, за престиж, продуцентът обаче се представя пред Драгнева като “човек на българското разузнаване”. Имиджът му на „разузнавач” обаче почва да се пропуква, когато той поисква от Маргарита Драгнева 30 000 лева за закупуването на… машина за пакетиране на мед. В друг разговор пък й казва, че двамата с Жеков имали машини за сладолед в Слънчев бряг и Несебър. Изобщо, по думите на Маргарита Драгнева, Томов „достойно” замества приятеля си Салкъма – както с постоянното самоожалване и лъжите, така и с просията на пари.

В един момент имиджмейкърката разбира, че срещу вярното си приятелство Жеков и майка му Стойка са прехвърлили на Томов земя. Подаръкът се потвърди и от официална справка по лице на двамата роднини. За майката на Жеков – Стойка Иванова, стана дума в миналия брой. Жителката на с. Кошарица била чест посетител в служба “Кадастър” – Бургас и там се чувствала като у дома си. Дамата обичала да се хвали гласно с „жълта книжка”. Оказва се, че

по-вероятно е да се прави на луда, защото има за какво

Заниманието на ВИП майката е да купува, продава и препродава имоти. Всъщност, името на Стойка се открива лесно и без човек да бръкне в регистъра. Още през 2010-а колежка-журналистка пише прелюбопитната статия „Разпродават „на килограм” 10 имота по морето”, в която Стойка Иванова е главен герой. Разбираме, че въпросните имоти по морето, находящи се в Слънчев бряг, Несебър, Оризаре и Кошарица, са били обявени на публична продан от ЧСИ д-р Росица Стоянова заради задлъжнялост на собственичката им Стойка Иванова към софийския бизнесмен Ерик Тепеликян със сумата от половин милион лева. Според справка в системата ДАКСИ, Тепеликян има фирми за строителство, търговия с имоти, производство на кожи и бижута и компания за коли под наем, а Стойка Иванова се води земеделски производител. На търга се разиграват нейни ниви, лозя, овощни градини, УПИ-та и пр. Най-атрактивните имоти са парцел от 1600 кв. м в Слънчев бряг и 2 дка в местността „Акротирия” между НСА и хотелите, известни между местните като „хотелите на /Милен/ Велчеви”. Целта на търга е да се обезпечи дългът към Тепеликян, който заедно с Касандра Ташева и Ивайло Дуловски са собствениците на съседни „отхапани” от Стойка Иванова парцели в най-хубавата част на комплекса Слънчев бряг. Ташева разбира това, когато случайно се явява несъответствие между данните за имота й в Община Несебър и служба “Кадастър” – Бургас.

През септември 2007-а Стойка Иванова първо подарява трите парцела на сина си Валентин Жеков, а той от своя страна ги продава. Тези на Касандра Ташева и Ивайло Дуковски – на хасковската фирма „Лорд” ЕООД, а парцела на Тепеликян – на фирма „Зора Палма”. От справката по лице, която изискахме за Стойка Иванова Димитрова, родена през 1946 г., се установява, че майката на Жеков с чутовна активност дарява, продава, прехвърля

и… ощетява

Нищо чудно, че в Кадастъра минавала за „важна персона”. Десетки са прехвърлянията на имоти, в които майка и син са неразривно свързани. В някои от сделките продавач са и двамата. Само преди няколко месеца двамата са продали парцел от 6 000.000 кв. м в с. Кошарица. През миналата година пак двамата са продали друг парцел от 1 688.000 кв. м. През ужасната за Маргарита Драгнева 2011-а/2012-а, когато се разболява и се надява Жеков да й върне поне част от парите, той и майка му заличават частично договорна ипотека с кооперация „Ямболска популярна каса”. В огромната справка на Стойка Иванова откриваме споменатите вече имена на Ерик Тепеликян и Касандра Ташева. Както и наложените възбрани, търгове и прочее. Като длъжници на Тепеликян са посочени Стойка Иванова и Валентин Жеков – заедно и поотделно. В други случаи длъжници се явяват и трети лица /фирми/ – онези, на които са продавали спорните имоти майката и синът.

„Човекът на Коко Динев” може да се окаже дребна риба в сравнение с оправната си майка. А да се разбере кой я е подпомагал в Кадастъра в Бургас, за да се допуснат съответните „грешки” с „отхапаните” чужди парцели, е работа на следствието и прокуратурата. Що се отнася до Димитър Томов – филмовият продуцент – той вероятно наистина още „не е доизгледал филма”, в който доброволно е приел да играе. Макар и да е ”периферен” герой, в случая с Драгнева той добре си е изиграл ролята. „Този човек успешно ме задържаше да не поведа дело срещу Жеков, поддържаше в мен измамното очакване, че нещата ще се оправят. Заблуждаваше ме доста добре този мошеник! Ще предам цялата ни кореспонденция с Томов в полицията!”, казва в прав текст по адрес на продуцента на “Пантуди” Маргарита Драгнева.

Еми МАРИЯНСКА 

ОЩЕ РАЗСЛЕДВАНИЯ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА „ШОУ“, КОЙТО ИЗЛИЗА ВЪВ ВТОРНИК, 27 АВГУСТ