На 180 градуса: Няма да се затварят хипермаркети

1
Добави коментар
lavanis
lavanis

На 180 градуса: Няма да се затварят хипермаркети
28.08.2013

След бурните реакции през вчерашния ден в социални мрежи и форуми на обикновени хора, днес левият депутат Спас Панчев, който заяви отговорно в ефир, че е добре в почивните дни големите магазини да не работят, за да се стимулират малките магазинчета, се оправда, че това било само подхвърлена идея, а не са имали намерение с неговите колеги да я вкарват в закон. 

Червеният депутат настоя в националната телевизия, темата да не бъде измествана, като повтори, че това било просто идея, която не е залегнала в закон, и че няма как да се случи това, а по-важната тема в случая била „производители, посредници, потребители“.

„Ние държим да бъдат регламентирани отношенията „български производители – големи търговски вериги“ и да защитим българските интереси“, настоя той. Панчев все пак допълни, че в другите европейски държави големите хипермаркети не работят почивните дни и дават възможност на малките магазини да имат бизнес, да продължат да работят.

От своя страна той съпостави обстановката в България, като каза, че се получило така, че в центъра на големите градове у нас, се напълнило с големи търговски вериги. А това от своя страна оказвало голяма влияние на малкия и среден бизнес. „Аз обаче съм доволен като български гражданин и софиянец, че около мен има четири търговски вериги, откъдето винаги мога да купя каквото си искам“, оправда се той.

„Едно такова предложение за изместване на хипермаркетите от центровете на големите градове означава хората, които живеят там да пазаруват на по-високи цени, а нека да не забравяме, че българският потребител е най-бедният в ЕС“, каза на свой ред председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Той защити тезата, че малките магазини не могат да предоставят добри цени на потребителите, така както правят големите хипермаркети.