Диета от зеленчуци, плодове и безглутенови храни

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Наднорменото тегло е основен проблем за много българи и те правят отчаяни опити да свалят излишните килограми, но въпреки положените усилия не постигат желания резултат.

Организмът е структуриран да използва основно прости захари, аминокиселини и мастни киселини. Неправилното комбиниране и консумацията на рафинирани тежки и мазни храни, сложно структурирани протеини и въглехидрати като месо, млечни продукти и нишестета е предпоставка за натрупването на токсини в организма, обясни диетологът Георги Славов, цитиран от bolenzdrav.com. Това води до отслабването на имунната и ендокринната система, но не и до спад на тегло, защото тези сложни храни не се усвояват пълноценно и се натрупват в организма като излишна телесна маса.

Препоръката на диетолога е да се консумират плодове, зеленчуци, кълнове, семена, ядки и хранителни добавки като пчелен прашец, морски водорасли и други, които доставят лесно усвоими хранителни вещества, витамини и минерали. Без да се изразходва енергията на организма, те пречистват, възстановяват тъканите на тялото и коригират наднорменото тегло. За да не се предизвикат сериозни очистителни кризи, към суровата храна е добре да се добавят някои безглутенови храни като киноа, амарант, просо, елда, царевица и задушени зеленчуци на пара, съветва Славов.

Още по-добър е ефектът за организма, ако менюто бъде съчетано и с редовно движение и физическо натоварване – ходене, разходки сред природата, бягане, плуване, фитнес, йога и друг вид спорт.

Хранителен режим:

Винаги започвайте деня с чаша топла вода, която може да бъде разредена с малко лимон.

След това, изпивайте 1 голяма чаша плодов или зеленчуков сок.
Консумирайте плодове до обяд, винаги 30-60 минути преди други храни и основно хранене.

За обяд изяждайте голяма салата с различни видове кълнове и малки количества изкиснати за 24 часа семена: слънчогледово, тиквено, сусамено, конопено. При необходимост можете да добавите задушени зеленчуци.

Ако изпитвате силна нужда от още храна, добавете един вид безглутенов вид зърнен продукт: киноа, амарант, елда, просо, кафяв ориз – в минимални количества.

Следобед, ако сте гладни, 4 часа след като сте обядвали, изпийте един зеленолистен или плодов сок в неголеми количества, до 150 мл.

Вечеря – подобна на обяда.