Зам.-министър Велислава Кръстева в Пловдив: „Оказваме пълно съдействие за възстановяването на Театъра“

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Какви са пораженията след пожара в пловдивския Драматичен театър, видя на място зам.-министърът на културата Велислава Кръстева. При посещението си в Града под тепетата тя увери, че ще бъде направено всичко възможно в най-кратки срокове Домът на Мелпомена да бъде възстановен, за което Министерството на културата ще окаже пълно съдействие.

„Освен видимите щети в залата има доста неща, които тепърва излизат на бял свят. Картинката е доста сложна, но в същото време – възможна за преодоляване“, коментира директорът на пловдивската Драма Кръстю Кръстев.

Двата основни проблема, които трябва да се решат и са най-трудоемки, са възстановяването на зрителната зала, където има много поражения, и подновяването на силовата част, която трябва да се обнови и да се направи с оглед на съвременните тенденции за оборудване на театрална сцена.

Най-много време ще отнеме ремонтът на самата сцена, както и на авансцената, която е силно пострадала. Освен всичко друго трябва и да се прочистят всички климатични инсталации, които са поели значителна част от дима и трябва да се възстановят.

Специализирани фирми безвъзмездно вече подготвят оценка на щетите. Експертизите ще са готови до понеделник-вторник и до края на другата седмица ще има ясна и точна представа в цифри по отношение на пораженията от пожара.

Много известни актьори, певци, драматурзи от цялата страна са изразили желание да помогнат. Министерството на културата е отправило призив към театрите от цялата страна да изнесат по едно благотворително представление в помощ на колегите си от Пловдив.

Независимо от трудностите организацията на фестивала „Сцена на кръстопът“ върви нормално. Както е известно, фестивалът се открива на 10 септември с премиерата на спектакъла „Възвишение“ на сцената на Дома на културата „Борис Христов“.

При добро развитие на нещата театърът би могъл да се върне в своя дом през декември, надява се директорът Кръстю Кръстев. До приключването на ремонта ще се репетира на Камерна сцена, както и в помещения в Дома на културата.

Дарителска сметка за набиране на средства за възтановяване на щетите от пожара:

IBAN BG79UNCR 7000 1521 0719 44 в Уникредит Булбанк – Пловдив