Механични часовници и всичко за тях!

0
Добави коментар

Мислите че е лесно да си изберем механичен часовник или пък кварцов такъв. Гледате дизайна и цената и избирате, но дори и това вече не е напълно лесно. Разнообразието на модели и цени е просто огромно. Производителите са множество, марките също, а вече дори не знаем кое е качествено и кое не. Повечето клиенти не харесват часовници от Китай, както и стоки произведени в Китай, обществена тайна е обаче факта, че 85% от производството на часовници е изнесено в същата държава. Това се отнася и за най-скъпите марки швейцарски часовници като Ролекс например.

Не му е лесно на бъдещия купувач. Навсякъде около него го засипват с реклами и уж големи промоции. Търговците го обработват с различни похвати и трикове. Попринцип по-скъпото е по-качествено, но не и в България, тък спокойно може да потрошиш сума пари за нещо, което е очевидна реплика-менте. В силно развитите държави чокев лесно може да се ориентира на пазара, но тук не винаги е така.

Критериите, които трябва да съобразим при избора на часовник са няколко. Естествено всеки гледа цената, освен това дизайна на модела е от горомно значение. Но пък не трябва да забравяме да видим механизма му на работа. Дали се нуждае от батерии или е изцяло автоматичен? Задължително е да си зададем и някои въпроси на самите себе си. За какво ни трябва този часовник? Попринцип ползваме ли часовник? Как гледаме на тези модели, като бижу или? Имам ли нужда от този скъп часовник или просто искам да демонстрирам статус?

Лидери на пазара на часовници са швейцарските компании, не заради друго, а просто въз основа на доброто си име и имидж, дължащо се на години усилена работа. Сега нещата са малко по-различни, но все още малцина знаят, че швейцарските марки произвеждат в Китай заради по-евтината работна ръка и по-евтиния производствен цикъл. В крайна сметка, почти завършените часовници пристигат в Швейцария, за да получат златиня етикет: „произведено в Швейцария“, което от своя страна вдига цената им в пъти. Въпреки това швейцарските модели се характеризират с луксозност и скъпи материали. Техните механизми са изработени с максимална прецизност и имат безупречна репутация. Намират се модели, характерни със своята помпозност: диаманти, злато и платина са само част от украшението по циферблатите. Но истинския блясък на швейцарските часовници е скрит някъде там между малките назъбени колелца, които движат стрелките. Самият механизъм е много скъп, но тук говорим за типичния механизъм, произведен в страната, а не в необятен Китай. Механизъм, който ако е истински, ще радва притежателя на часовника цял живот.

Подобни часовници обаче струват десетки хиляди евро, малко са хората в България, които могат да си позволят такова бижу. За всички нас обикновените хора, които не сме депутати или крадци, остават часовници, които наподобяват по дизайн скъпоструващите швейцарски модели, но за жалост в повечето случаи имат по-кратък живот или просто не са посипани със скъпоценни камъни и злато. Произведени най-често от стомана, с кожени, метални или силиконови каишки.

Различни модели механични или кварцови часовници за мъже могат да бъдат открити в този сайт.