Отпадни води унищожават рибата в река Дунав край Русе

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Отпадни води унищожават рибата в река Дунав край Русе. Замърсяването е причинено от завода за биодизел край село Ряхово, съобщава bTV.
Рибарите се оплакват от силна неприятна миризма край реката и от изчезване на рибата в района. „Едни жълти петна големи, и хора, които са ходили да я гледат тази тръба, имало инцидент. Човек се бил залял и веднага му обгоряла кожата”, казва рибарят Мирослав Асенов.

„Особена миризма – на олио, направо плачевно състояние за река Дунав. Когато спадна нивото на реката, самата тръба, скритата, се появи и се вижда откъде се изтичат отпадните води”, допълва и друг рибар – Михаил Георгиев.

От екоинспекцията в Русе са извършили няколко проверки на място.

„Сигналите се оказаха достоверни, имаше замърсяване на бреговата ивица от колектора. Става въпрос за нарушаване на технологичен режим в самата пречиствателна станция. Самият оператор, който е бил на смяна, не си е свършил задълженията”, обяснява Дауд Ибрям, директор на РИОСВ-Русе.

Екоинспекцията е изискала обяснения от завода. Оттам са заявили, че става въпрос за човешка грешка. Въпреки това предприятието ще бъде глобено./БЛИЦ