“Южен поток” вече е на финалната права

0
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри днес изграждането на газопровода „Южен поток” за участъка, който преминава през територията на България, съобщи екоминистерството. Решението е консултативно, т. е. окончателното „да” за проекта трябва да дойде от министъра на околната среда и водите. Днес по темата е имало близо четиричасови разисквания и в крайна сметка са приети над петдесет защитни мерки за опазването на околната среда.

Експертите са разгледали основните характеристики на инвестиционното предложение за „Изграждане на преносен газопровод „Южен поток” на територията на България” като част от проекта „Южен поток“ за пренос на газ от Русия през Черно море за страните от Централна и Южна Европа.

Трасето на газопровода преминава през 11 административни области – Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Основните елементи на проекта са линейна част (с дължина 540 км), приемен терминал и три компресорни станции – „Варна”, „Лозен” и „Расово”.

Инвестиционното предложение задължително трябва да има оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимостта със защитените зони, през които преминава трасето.

Процедурата по ОВОС е стартирала през август 2011 г. Доклад за ОВОС и приложен към него доклад за оценка на степента на въздействие (ДОСВ) са представени в екоминистерството през април 2013 г. Проведени са обществени обсъждания в засегнатите общини (общо 39), през чиито територии преминава тръбата.

Преди месец стана ясно, че руският газ ще стигне директно до България, без да минава през трети страни.

След заседанието участвалите в него неправителствени организации обаче изпратиха становище, според което са взети достатъчно мерки за опазване на биоразнообразието, но не са посочени достатъчно мерки в защита на хората.

„Само 9 от 52 мерки са насочени към ограничаване на въздействието върху живота и здравето на хората и обитаваната от тях градска среда, в сравнение с мерките за опазване на растителност, птици и диви животни. Не е изследвано тъкмо въздействието върху жизнената среда на човека – върху местното население, върху селската и градската инфраструктура, върху градската среда, върху земеделските земи, които ще бъдат засегнати като 97% от територията на проекта”, твърдят от Гражданско сдружение ”Хармония”./БЛИЦ