Руският стил и традиции оживяват чрез часовници Vostok

22
Добави коментар
vandv
vandv

Руската компания Vostok (в превод от руски восток означава изток) произвежда основно часовници, подходящи за военни и гмурци. Основана е през 1942 година. По време на войната е произвеждала само военно оборудване, но след приключването й започва да прави механични ръчни часовници. Не използва наименованието часовници Vostok до 1960 година. Името на марката „Vostok“ идва от космическа програма Vostok, която дава първоначалния тласък на руснаците по отношение на постиженията в космоса. Компанията е била поканена за официален доставчик на часовници за Министерството на отбраната на СССР през 1965 година. През тази година е създаден и популярният модел Komandirskie. Опитът, придобит по време на разработването на часовник за армията, довел до появата и на Amphibia – модел от неръждаема стомана, който  има водоустойчивост от 20 бара.

До 1980 година Vostok са произвеждали по 4.5 милиона часовника годишно. Нейните продукти, предназначени за ползване от военни, са обозначени със „ЗАКАЗ МО СССР“, което означава „По поръчка на Министерството на отбраната на СССР”. Тези часовници са подлагани на строг контрол на качество. С настъпването на 21 век Vostok  пуска линия от модели, копия на тези от 40-те години на 20 век, носещи наименованието Kirovskie K-43. Vostok започва да произвежда и луксозна линия от модели, наречена Kremlevskie. Часовниците и от двете линии са изработени от неръждаема стомана и са произвеждани в ограничени количества, тъй като са предназначени за по-заможни клиенти. През 2004 година компанията започва да доставя механизми на латвийската компания Koliz, която създава продуктите на Vostok Europe. През 2006 година Vostok започва да прилага маркетингова стратегия за друга своя нова линия от часовници – „Amfibia.“ Часовниците, включени в нея, са с автоматични механизми. Те са подходящи за използване от гмурци – имат каишки от полимер или верижки от неръждаема стомана. Модернизирана версия на Komandirskie дебютира през лятото на 2007 година.

През 2008 година се появява и специална версия на Amphibia (наречена „1967”). И двата модела са изработени от висококачествени материали. Освен представянето на новите варианти на Komandirskie и Amphibia, компанията предлага и часовници с по-класическа визия. Интересното при компанията Vostok е, че тя се отличава със свой неподражаем стил. Забелязва се влиянието на руската дизайнерска и техническа мисъл при производството им. Именно затова те са и обект на интерес от страна на редица клиенти. Навяват спомени за отминали времена в руската действителност и същевременно са с модерни технологии. Това съчетание е рядко и прави впечатление на фона на многото продукти на други марки на пазара на часовници.