Porsche Cayenne V6 TDI: Обратни наклонности

5
Добави коментар
snstyles
snstyles

Какво ще кажете за Porsche с дизелов мотор? „Прекалено далеч от спорта” – беше доскоро неизменният отговор от Цуфенхаузен. Времената обаче се менят и в този тест вече си задаваме въпроса доколко динамичен е в действителност новият Cayenne с V6 TDI и какви специфични изкушения може да предложи един дизелов мотор в подобен автомобил.

Още по темата

Повече за Porsche

» Всички новини
» Всички тестове

Италианецът от бензиностанцията буквално изхвръква от кабинката си с викове „Senza Diesel! Senza Diesel!“ Преди обаче да е успял да изтръгне пистолета за зареждане от ръцете на пилота на Cayenne, човекът съзира стикера от вътрешната страна на вратичката за резервоара и гневът му бързо се смекчава. Години наред от Porsche отхвърляха дизела, понеже му липсвала типичната за един спортен автомобил динамика. Сега обаче над Цуфенхаузен са се сгъстили тъмни облаци – не от дизелови сажди, а от заплашително ниски гранични стойности за емисии на СО2, които според бъдещите разпоредби ще може да отделят (средно) произвежданите от всяка фирма автомобили. Освен това обусловената от голямата маса и мощните двигатели лакомия на Cayenne стана причина възприемането му да претърпи метаморфозата от любимо возило на заможните семейства в предградията до публично порицаван символ на глобалното затопляне.

 

Защо дизел?

От друга страна, поне на хартия, съществуват малко аргументи против и много в полза на настаняването на дизелов агрегат под сводестото торпедо на Cayenne – могъщ въртящ момент и не много по-лоши маниери в сравнение с бензиновия V6 при значително по-ниска консумация. Освен това благодарение на тесните си връзки с концерна VW инженерите в Porsche имаха достъп до готово съвременно ноу-хау в областта на моторите с директно впръскване. Тъй че днес завъртането на разположения отляво в стила и традициите на фирмата контактен ключ събужда за живот не глухо боботещия бензинов V8, а един дълбоко ръмжащ трилитров V6 TDI от най-ново поколение. Ако лостът на серийната, доставяна от японския партньор Aisin автоматична трансмисия Tiptronic, е преместен в положение D, достатъчно е да вдигнете крака си от спирачния педал, за да изживеете устрема на развиващия 240 к. с. SUV. Очевидно на хидравличния преобразувател е отпуснат минимален свободен ход, за да се създаде впечатление за кипящ темперамент. Все пак задачата никак не е лесна – да бъде приведена в движение маса от почти 2,4 тона, и то по начин, подобаващ на едно Porsche. Боядисаният в GTS червено срещу допълнителни 2344,30 евро тестов автомобил се справя успешно с предизвикателството, като спринтира от нула до 100 км/ч за 8,3 секунди. В сравнение с него по-мощната бензинова версия си позволява закъснение от една десета, а по-лекото със 185 килограма BMW X5 x-Drive 30d изпълнява упражнението за точно същото време. От 140 км/ч нагоре обаче стремителният напор на голямото Porsche отслабва осезаемо.

Семеен пътешественик

На магистрала това лесно може да доведе до усложнени ситуации, понеже въпреки неодобрението на борците за съхранение на климата Cayenne се радва на почти неограничен престиж при изпреварване. Само че с един Cayenne Turbo не можете просто така да профучите покрай някой амбициозен дизелов модел от средния клас. Това не е кой знае каква трагедия, тъй като двигателят със самовъзпламеняване просто превръща семейното Porsche в онова, което отдавна са сравнимите по мощност Touareg, Q7 и компания – т.е. в един пълноразмерен пътешественик на дълги разстояния. Производителят обещава до 1000 километра пробег с едно зареждане на резервоара, като се позовава на среден разход от 9,3 литра на 100 км в европейски стандартен цикъл (ЕСЕ). По тестовия маршрут на auto motor und sport дизеловият Cayenne прояви още по-голяма сдържаност, консумирайки само 8,3 литра на 100 км. На практика обаче единствено измереният в целия тест среден разход от 12,7 литра отразява реалностите на всекидневната експлоатация на модела. 

Комфорт за сметка на динамика

От изпитанията за динамика на пътя става ясно, че това Porsche предпочита спокойствието на дългите пътешествия пред светкавичните изпълнения по състезателните писти. Наистина екипираният с 20-цолови гуми модел се справя уверено и енергично с всички упражнения от рода на слалом с 18-метрови врати и смяна на лентата в ISO тест, но не може да се каже, че показаното от Cayenne е върхът на динамиката. Това впечатление не може да промени и предлаганото срещу доплащане пневматично окачване с т.нар. PASM (Porsche Active Suspension Management = активно управление на окачването на Porsche). От трите избираеми режима на настройките – Sport, Normal и Komfort, последният оставя впечатление за най-добър баланс. Дори когато подходите към някой завой с повече хъс, страничното клатене на каросерията остава в поносими граници. В този режим комфортът на возене демонстрира най-приятните си страни, независимо че грамадните, шикозни и скъпи колела се опитват да бойкотират това усещане.

Все пак Porsche

Функцията Sport на шестстепенната автоматична трансмисия също може да бъде спокойно игнорирана. Само възможностите за ръчна намеса в смяната на предавките – чрез бутоните на волана или посредством лоста – може да имат някакъв смисъл, и то главно при спускане по наклон. Това важи особено за случаите, когато се използва разрешението за солиден прикачен товар, достигащ 3,5-тона. Единствената характеристика, която действително е на равнището на спортен модел, е спирачният път. Независимо дали спирачките са студени или загрети, при 100 км/ч тежкият автомобил заковава на място след само 37 метра. Следователно твърде вероятно е в близко бъдеще търговците на  Porsche все по-често да приемат срещу отстъпка в цената Mercedes ML 320 CDI, Audi Q7 и т.н. – а новоизпечените собственици на Cayenne Diesel да предизвикват искреното учудване на все повече служители от бензиностанциите.

Текст: Йенс Драле Снимки: Ханс-Дитер Зойферт