“ЧУДЕСАТА В ХРАМА” :: Иконите

13
Добави коментар
skycycle
skycycle

Вече знаем, че съзнанието на човека или по точно, мислите му са  източник на торсионни излъчвания. Иконописецът, който създава икона, в процеса на работата въздейства върху нея с торсионното си по­ле или, с други думи, предава й своята „енергийност“. Породе­ното от мислите на художника торсионно поле предизвиква из­менение на спиновата структура на самия обект (боята, дървото, платното и т.н.). Тоест в обекта възниква същата спинова структура като на въздействалото върху него торсионно поле. Индуцираните спинови структури сами стават източници на торсионно поле — психичното поле.

„Експериментите свидетелстват, че за честоти под 10,30 Хц е възможно както записването на информация върху произволни носители, така и нейното изтриване. Известна е експериментал­ната феноменология на записването на лекарства във вода по метода на Фол и по много други методи. За това пише и Елена Рьорих, когато споменава за „намагнитената вода“, т.е. за вода с торсионна (спинова) памет“.

Представете си какви мощни слоеве психична енергия обви­ват произведенията на изкуството. Творенията на великите майс­тори винаги привличат зрители. Високата духовна енергия (или по-точно, мощното спиново въздействие), вложена в произведе­ние, което създава в пространството оптимално съчетание на десни и леви торсионни полета, индуцира в човека съответното спиново поле, действащо благоприятно върху него.

В процеса на работата си иконописецът общува с иконата, като я снабдява с информация за образа, който рисува. Той общува с иконата в мислите и молитвите си. Създава мощно торсионно поле на самата икона, което е много дълготрайно и може да въздейства върху хората, които в бъдеще ще имат контакти с нея.

Така иконата се превръща в информационен обект, способен да разпространява натрупаната информация, като генерира око­ло себе си съответното спиново поле. Но най-интересното е, че информационният обект – иконата, който се намира в информа­ционното поле, посредством информационните потоци влиза във връзка с оригинала си, защото по закона на финия свят подобно­то привлича подобно.

Академик Грабовой в телевизионно интервю казва: „Същес­твува духовна връзка, цяла система за връзка с всички светии и тяхната реална помощ!“.

Потвърждение на това твърдение е статията на Мария Март „С иконата към победа“ (Аргументи и факти, № 18, 2004 г.), в която се говори за ролята на иконата на казанската Божия майка във Великата отечествена война. През 1941 г. немците напират към Москва, а православните в целия свят се молят за спасение­то на нашата страна. Това прави в Ливан и митрополитът на ли­ванските планини Илия (Карам). След три денонощия бдение му се явява небесната царица и обявява: „В цяла Русия трябва да бъдат отворени храмовете, манастирите и духовните академии. Свещениците да се върнат от фронта и от затворите. Подготвя се да бъде отстъпен Ленинград – това не бива да се допуска. Нека да изнесат чудотворната Казанска икона на Божията майка и с нея да организират шествие около града. После тя трябва да бъ­де в Сталинград, който също не бива да се дава на врага. Ако това не бъде изпълнено, Русия ще загине“.

По каналите на Червения кръст митрополит Илия се свързва със съветското правителство. Месецът е декември на 1941 годи­на. Ленинград се подготвя за продължителна обсада, от него са изнесени част от ценностите. Такова е положението, когато Ста­лин повиква ленинградския митрополит Алексий (Симански) и му възлага да изпълни всичко предадено от митрополит Илия.

От Владимирския храм изнасят Казанската икона на Божия­та майка и с нея организират шествие около Ленинград. В десет­те храма на града започват редовни богослужения… Врагът така и не престъпва линията, очертана около обсадения град от шествието.

Местят Казанската икона в Сталинград, където тя е на най-трудните фронтови участъци. За победата край Сталинград знае целият свят. Удивителното е, че сред руините на града оцелява една-единствена сграда – църквата в чест на Казанската икона на Божията майка.

За творените от нея чудеса са запазени десетки спомени. Най-интересното се отнася за щурма на Кьонигсберг през 1945 г.

Ето разказа на един офицер: „Нашите войски бяха крайно из­тощени, можехме да претърпим страшно поражение. Неочаква­но пристигнаха командващият фронта, много офицери, а с тях и свещеници с икона. Мнозина започнаха да се шегуват: „Ето че докараха и попове, сега ще ни помогнат…“. Командващият оба­че бързо прекрати шегите и заповяда шапките да се свалят. Свещениците отслужиха молебен и тръгнаха с иконата към предната линия – право срещу огъня. От немска страна стрелбата рязко спря, като че ли по команда. Тогава бе даден сигнал и войските ни започнаха общ щурм на Кьонигсберг по суша и море. Немци­те с хиляди се предаваха в плен, а после в един глас твърдяха, че непосредствено преди руския щурм „в небето се появила Мадоната, която германската армия виждала, а оръжието на абсолют­но всички отказало“.

През 1947 г. Сталин кани митрополит Илия в Съветския съюз. Връчват му Сталинска награда, която той дава за благотво­рителност. Иконата на Казанската Божия майка сега е в Казанс­ката катедрална църква на Санкт Петербург.

Различни феномени се случват с иконите и днес. През нощта на 14 срещу 15 март 2004 г. в Москва гори Манежът. Епицентъ­рът на пожара е в таванските помещения. Особено са засегнати помещенията на горния (втория) етаж в едно от крилата на сгра­дата. Вдясно от централния вход на Манежа е клонът на една от московските банки. Там, в помещението за преговори на втория етаж, на масичка има икона на Спасителя, която се появява още през 1999 г., когато офисът току-що е открит и осветен от пра­вославен свещеник.

В понеделник рано сутринта, когато Манежът още дими, слу­жители на банката заедно със следователи и пожарникари вли­зат в помещението и остават поразени… То е изгоряло, големият полилей на тавана е разтопен и стъклото се е превърнало в „сталактити“. Наоколо се въргалят обгорели остатъци от мебели. Ма­сичката, на която е била иконата, е изгоряла, но самата икона не е пострадала. Ликът на Спасителя е опушен и ъглите са леко овъглени. Според думите на очевидците те остават с впечатле­нието, че стигналият до иконата огън е спрял и повече не се е придвижил. Оперативната зала на първия етаж на практика не е засегната: всички ценни книжа, документи и пари се оказват не­покътнати.

Многото феномени в православната църква се описват в интересната книга на Б. Серафимов „Иконите и здравето“. Например авторът казва, че иконите притежават душа. Той пише: „Взаимодействието на човека с иконата (Бога) може да става или мислено, или на емоционално равнище, с помощта на разума (духа), или на емоциите (душата), именно така той свързва духа и душата си с душата на иконата. Че иконата, ако се съди по всичко, е някакво междинно звено между човека и Бога, очевидно се доказва от слу­чаите на появяване на миро върху нея, на сълзи, на светенето й или на явяването й в реалността и в сънищата, а какво да кажем за случаите на изцеление на нелечимо болни“.

Многобройните случаи на появяване на миро, сълзи и кръв, на обновяване на иконостаса, светене на икони и т.н. най-после подтиква руските учени да се заемат с изследването на тези удивителни феномени.
Преди четири години в Москва е създадена Комисия за описване на чудните знамения, които стават в Руската православна църква. В нея влизат хора от Московския държа­вен университет „М. Ломоносов“, физичния институт „П. Лебедев“ на Академията на науките, Университета за нефт и газ „И Губкин“ и други научни центрове, както и представители на православното духовенство.

Съпредседателят на Комисията Павел Флоренски, професор в Университета за нефт и газ, внук на знаменития отец Павел Флоренски, в интервю пред кореспондент на в. „Аргументи и факти“, озаглавено „Чудесата в църквата. Трябва ли да им се вярва?“, отбелязва: „Ще разкажа един случай, който стана пред очите ми. В самото начало на 90-те години музеят „Андрей Рубльов“ предаваше икона на Пресвета Богородица на една от московските църкви. Бяха ме поканили на церемонията. Дойдоха свещеници, облякоха се, запалиха кандило. Внесоха иконата – черна дъска, на която едва-едва с очертаваше Богородица. За почна молебенът. И тогава се случи нещо чудновато – напълно тъмната икона започна да се преобразява пред очите ни! Свеще­ниците я вдигнаха и я понесоха, но вече не като дъска, а като самата Богородица. Иконата оживя! Вървях отзад и неочаквано долових необичайно благоухание. То не беше нито тамян, нито розово масло. Обновилата се икона изпускаше миро.

Що се отнася до нашата Комисия, преди всичко трябва да се­ подчертае, че ние сме учени. Не са ни необходими нито чудеса, нито сензации. Не искаме да се прочуем като някакви „православни парапсихолози“. От друга страна, ясно разбираме, че всяко истинско чудо е не само нарушаване на природните закони, а преди всичко – знамение, знак, изпратен ни за вразумяване.

За наше съжаление и дори за срам много поразителни явле­ния, случващи се в Руската православна църква, досега не са из­вестни не само на нашите съотечественици – например на учителите по история, но и на мнозина вярващи“.

Знамения:

• Слизането на Благодатния огън, което става ежегодно в йерусалимския храм на Гроба Господен във Великата събота.

• В една от килиите на Световеденския женски манастир в гр. Иваново тече миро от всички донасяни от хората икони, вклю­чително книжни и картички с изображения на светци.

• От храм в храм пренасят иконата на царя мъченик Нико­лай II – капките благоуханно миро, въпреки действието на си­лата на тежестта, не текат по нея надолу, а нагоре.

В Богородицкия Висоцки мъжки манастир в Серпухов се на­мира чудотворна икона на Божията майка „Неопиващата чаша“, която лекува от пиянство, пушене и наркомания. Под неопиваща чаша се подразбира онази благодат, която произлиза от Божията майка. На иконата тя е изобразена с вдигнати ръце, а на гърдите й е младенецът в чаша.

В благодарствената книга на манастира има много вълну­ващи текстове. Един от тях гласи:
„Пристрастих се към херои­на. Опитах да се лекувам — нищо не помогна. Веднъж се при­готвих да си направя поредната инжекция, но само като хванах пластмасовата спринцовка с наркотика, тя се разтопи в ръката ми, което силно ме изплаши. Разказах за това на мама и разб­рах, че е ходила във Висоцкия манастир и се е молила на Пресветата Богородица пред иконата „Неопиващата чаша“.Чудото се случи. Вече две години не употребявам наркотици. Денис, ноември 2001 г.“.

Твърде много са удивителните феномени, които се случват днес с икони, с мощи на светци, с разпятия. Например в църква­та „Николай Чудотворец“ в селището Ленински  кърви разпятие. Кръвта се стича по кръста и капе в спе­циално поставен съд.

Макар че иконите представляват модели на информационни образи, ставащите с тях чудеса демонстрират нагледно, че те са свързани пряко с оригинала. Защото, както вече неведнъж подчертахме, във финия свят действа законът, че подобното прив­лича подобно! Човек, който може да създаде и запази във въоб­ражението си образа на Бога (няма значение как изглежда този образ – може да има физически облик, вид на светеща сфера или на ярък лъч светлина и т.н.), притежава възможността по всяко време, при всяка ситуация незабавно да се обърне към него за помощ. И мигновено да я получи.

Неосъзнато обаче „инструментите“ като Вяра, Надежда и Лю­бов действат винаги! Казват „Блажен е, който вярва! Лесно му е на света!“. Блажен е, защото с вярата си въздейства върху информационния свят около себе си, върху информацията на съз­нанието си и дори върху информацията на материята, т.е. на физическото си тяло. Като вярва и се моли, човек е способен да се избавя дари от болести като рак. Като вярва и обича, той е в състояние да променя обстановката около себе си. Като вярва, обича и се надява, може да преодолява всякакви прегради. И то­ва не е за учудване!

Човекът е информационен обект, болестта също е информа­ционен обект, а всяка ситуация около нас е съвкупност от ин­формационни обекти и връзки. А Вярата, Надеждата и Любовта са най-силните средства за благоприятно въздействие върху ин­формацията, включително и върху тази на вашето съзнание. Точ­но затова там, където цари любовта, няма катастрофи, там, къ­дето живее надеждата, няма отчаяние!