Тухли в сърцето на вековен кавак в Устина

1
Добави коментар
agroplovdiv
agroplovdiv

Дървото расте направо върху централния път и е една от забележителностите на селото

Старият кавак е точно в центъра на селото

Едно огромно и много, много старо дърво стеснява главната улица на Устина точно в центъра на селото. Никой в селото не знае на колко години е кавакът. „Бай Илми, който е на 84 години, ни е казвал, че когато дядо му е бил жив, дървото вече е било голямо“, разказаха хората на мегдана. Според тях сигурно има 200 години, ако не и повече.

„Дървото е една от най-големите забележителности на Устина. Но никой не знае възрастта му“, потвърди и кметът на селото Нели Гундева. Тя е търсила летописи за селото, за да научи нещо повече за стария кавак, но така и не открила и дума за него.

Дървото било толкова важно за хората, че преди много години, когато се асфалтирал пътя, те взели решение да не го отсичат, а да стеснят асфалта. Така то расте направо върху шосето. По думите на кмета и на местните, древното същество представлява „военна точка“. Никой обаче не успя да обясни какво означава това понятие. „Някакви координати сигурно“, предположиха мъжете.

Преди 30 години жителите на Устина решили да укрепят кавака. В основата на ствола му имало хралупа, а стеблото нагоре

Тухлите ясно се виждат от южния край на дървото

се извисявало мощно и разклонено. Притеснили се дървото да не се пречупи от тежестта и подредили тухли в кухината. Така, със строителния материал,  подсилили основата, а тухлите се срастнали със стените на кавака. Днес от единия край могат да се видят.