Размножаване и разгонване при котките

3
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

31.08.2013

Размножаването е един от най-важните биологични процеси, чрез които се осъществява съществуването на вида. При котките, за разлика и от човека и някой други видове бозайници, сексуалният живот е твърде ограничен – 2 пъти годишно. Размножителният период се изразява със специфични циклични признаци на разгонване (обикновено в началото на пролетта и края на лятото).

Половата зрелост при котките настъпва на 8-10 месечна възраст (при мъжките). Пълното им физическо развитие настъпва на около 18-месечна възраст, когато е и препоръчително да се заплодят за първи път, за да дадат жизнеспособно и здраво поколение.

През периода на разгонването на женската котка се отбелязват 4 стадия:

1. Проеструс (стадий преди разгонване). Узряват яйчните фоликули, изработващи естрогенни хормони, под чието влияние започва често уриниране, изпускане на миризливи вещества и др.

2. Еструс (стадий на същинско разгонване или т.нар. стадий на полово влечение). Котката допуска мъжкия партньор за покриване и след това настъпва овулация.

3. Метеструс (стадий след разгонване). На мястото на спуканите (овулирали) яйчни фоликули се образуват жълти тела, отделящи хормона прогестерон, който стимулира секреторната функция на ендометриума (вътрешния слой на матката) и създава условия за имплантиране на оплодените яйцеклетки и развитие на бременността.

4. Анеструс (стадий на покой). Постепенно затихват всички признаци на разгонване и настъпва относителен полов покой.

Продължителността на разгонването е около 7-9 дни и се изразява с ярки промени в поведението на котката – издаване на мъркащи звуци, търкаляне по гръб, търкане на главата в пода, снишаване на предната и повдигане на задната час на тялото с изнасяне на опашката встрани, съпровождано с тъпчене на място със задните крайници. Наблюдава се повишена възбудимост и нервност, непокорство, гръмогласно мяукане и бягане навън при първа възможност. Тогава нищо не може да спре разгонената котка – нито човешките ласки, нито любимата храна, нито строга заповед – инстинктът й е по-силен. Разбира се тя се завръща след няколко дни или седмица вкъщи обикновено изгладняла, измършавяла, а мъжкият освен това и изподран от многото боеве с котараците.

 

Автор: Даяна (Зуза)