Спри да пушиш и дебелей стремително

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Огромна част от пушачите се страхуват да се откажат от вредния навик, защото знаят, че така вероятността да напълнеят е повече от голяма. Според статистиката около 80% от хората, спрели цигарите, качват средно по 7 килограма. Странното е, че теглото им нараства дори, когато калорийният прием остава същият или дори намалява в сравнение с това, което са яли, преди да преустановят тютюнопушенето.

Досега това явление донякъде се обясняваше с факта, че никотинът стимулира метаболизма и след като се лишим от него започваме да функционираме на по-бавни обороти. Едно ново изследване на учени от Германия и Швейцария, подкрепено от Швейцарската национална научна фондация, дава алтернативен поглед върху казуса. Накратко – проблемът не се крие толкова в апетита или обмена на веществата, колкото в промените, които настъпват чревната флора на отскорошните непушачи.

Наблюденията са осъществени в продължение на девет седмици върху 20 души (5 пушачи, 5 непушачи и 10 отказали цигарите седмица след началото на изследването). Докато бактериалният профил на пушачите и непушачите се изменя съвсем малко в рамките на изследването, при отказ от тютюнопушене настъпва драстична промяна в чревните обитатели – представителите на видовете Proteobacteria и Bacteroidetes се увеличават за сметка на Firmicutes и Actinobacteria phyla. Освен това се наблюдава покачване на телесното тегло със средно 2,2 килограма, независимо от това, че хранителните и питейни навици на бившите пушачи остават непроменени.

Предишни експерименти с гризачи демонстрират, че населването на червата с по-голям брой Proteobacteria и Bacteroidetes води до по-ефикасно усвояване на енергията от храната и оттам – до напълняване. Това кара екипът на швейцарското изследване да вярва, че ефектът при хората е подобен, т.е. след отказ от цигари тялото изведнъж започва да асимилира много по-голям процент от погълнатите калории, което води до промяна в енергийния баланс.

Предвид малкия размер на изследваната група е трудно да бъдат направени категорични изводи, но настоящите сведения потвърждават, че след раздяла с тютюнопушенето в организма ни настъпват много повече изменения, отколкото бихме могли да установим с невъоръжено око. Някои от тях може и да водят до напълняване, но това не е нещо, което да не може да бъде регулирано в по-дългосрочен план с помощта на хранителен режим и повече движение. Един потенциално по-продължителен живот без дим със сигурност си заслужава опита. 

https://www.facebook.com/FitWell.bg