Д-р Виделина Тютюнджиева: Лимфедемите засягат все повече хора!

0
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Д-р Виделина Тютюнджиева е специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Завършва висшето си образование по медицина през 1986 г. във Висшия медицински институт във Варна. През 1993 г. придобива специалността “Физикална и рехабилитационна медицина” в Медицинска академия в София. Занимава се с научна дейност от 1997 г. Работи задълбочено в областта на ортопедичната рехабилитация и лечението на лимфедеми и отоци. Член е на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация, асоцииран член е на Дружеството по съдова хирургия и ангиология и е член на Българския лекарски съюз.- Д-р Тютюнджиева, нашите читатели много често ни задават въпроси, свързани с лимфедемите на крайниците. Какво можете да им кажете?
– С напредването на възрастта на населението и с напредъка на медицината проблемът с отоците в крайниците, част от които са лимфедемите, придоби особена актуалност в последните години. Той засяга все по-голям процент хора в активна творческа възраст и води до понижено качество на живот, самочувствие и общ тонус. Лимфедемът (от латински: лимфа – чиста вода, влага и едем – оток) е трайно прогресиращо увеличаване на обема на дадена част от тялото поради лимфен застой, породен от вродени или придобити изменения в лимфната система. Лимфата е жълтеникава течност, близка до състав на кръвната плазма, богата на масти и протеини. Тя се образува в междуклетъчните пространства на подкожната тъкан и от там постепенно се събира в много фини лимфни съдове, чрез които се отвежда към венозната част на кръвообращението. В резултат на смущения в оттичането на лимфната течност се нарушава лимфният дренаж и в подкожието се образува мек едем, който прогресивно нараства. Обогатяването на тъканите с белтъчини, постъпили от лимфните съдове, благоприятства развитието на колагенни влакна и постепенно се стига до втвърдяване на едема.

– През какви етапи на развитие преминават лимфедемите?
– Клиничните стадии на лимфедемите са четири, но в практиката работим обикновено с пациенти в първи и втори стадий. Първи стадий – оток, който преминава след покой, втори стадий – не напълно преминаващ, но мек оток, който след поставяне в хоризонтално положение на крайника намалява, трети –

необратим, твърд оток,

който не намалява при покой, и четвърти – елефантиаза.

– Какви са най-често срещаните оплаквания на пациентите, които постъпват при вас за лимфен дренаж?
– Пациентите, постъпили във физиотерапевтичното звено за провеждане на лимфен дренаж или пресотерапия, са с чувство на тежест в засегнатите крайници, опъване на кожата, зачервяване, понякога и болки в засегнатата област. Симптомите са различни в зависимост от причината, локализацията, давността и вида на отока, но във всички случаи качеството на живот е влошено.

– Какво е съвременното лечение на лимфедемите на крайниците?
– Лечението на лимфедемите е трудно и продължава понякога цял живот. Основното лечение е неоперативното – така наречената двуфазова физикална терапия или противозастойната терапия на M. Фолди. Съвременната отбременяваща терапия е комплекс от процедури, които пациентът трябва да извършва с различна повторяемост и параметри под ръководството на лекар-специалист по физикална медицина и рехабилитация, и съдов хирург. Тя включва ръчен лимфен масаж. Това е тип дренаж, проведен от обучени в мануалните техники специалисти. Както и апаратен лимфен дренаж – така наречената пресотерапия. Не бива да забравяме и бандажирането чрез носене на компресивни чорапи, ръкави или подходящ бинт, лечебна физкултура, хигиенно-диетичен режим, изискващ педантични грижи за кожата и профилактика на инфекциите. Всичко това изисква мотивация от страна на пациента и неговото активно участие в процеса на рехабилитация. Защото само приложеното навреме в първи и втори, и донякъде в трети клиничен стадий лечение доказано намалява оплакванията и

предотвратява усложненията на това заболяване

чрез контролирането му. Ако са налични повърхностни рани, изтичане на лимфа, дерматит, е необходимо да се проведат предварително други лечебни дейности.

– Разкажете ни повече за същността на пресотерапията като начин на лечение.
– Съвременната пресотерапия е вид апаратно масажиране и изтласкване на застоялата лимфна течност чрез многокамерни маншети, тип панталон или ръкав, в които се нагнетява въздух с определено от лекаря налягане.

– Болезнена ли е процедурата? Колко време продължава?
– Процедурата е много приятна на усещане и води до обща релаксация и отмора на организма.

Пресотерапията трае средно около 30 минути и след приключването следва третираният крайник да се бандажира с компресивни чорапи или ръкави, или чрез бинт за задържане на постигнатия ефект. Препоръчва се 10-дневен курс и процедури три пъти годишно. Показани за този вид лечение са всички пациенти с първичен лимфедем като израз на вродени аномалии на лимфните съдове.

– Има ли противопоказания за прилагането на този метод?
– Противопоказанията биват абсолютни и относителни. Абсолютните са: тумори с метастази в съответния лимфен басейн, кожни и лимфни инфекции, остри венозни тромбози, сърдечна недостатъчност, ДЦП, фрактури в ранен следимобилизационен или следоперативен период, напреднала артериална недостатъчност. Относителни контраиндикации са: лекуван карцином без метастази, болка по време на процедурата, хипотония, астма и др., които изискват и допълнителни консултации.

Милена ВАСИЛЕВА