Телевизор и компютър се сливат в едно

7
Добави коментар
beepone
beepone

Излъчването на телевизия онлайн излиза не чак толкова скъпо за световните мащаби на интернет доставчиците, но за българските инвестицията е все още нерентабилна.

В последно време обаче се забелязва значителна промяна, след като по-големите фирми вложиха суми от порядъка на неколкостотин хиляди лева, за да предложат на абонатите си онлайн видео в реално време.

Активизирането се дължи на предвиждания от анализаторите бум на онлайн телевизията през следващите години в целия свят на фона на разрастващата се финансова криза.

Според една от водещите компании за проучвания и анализи – iSuppli, пазарът на потребителска електроника с възможности за интернет видео ще нарасне петкратно до 2013 г.

В категорията на тези продукти влизат телевизори, т.нар. STB (Set Top Box), плейъри Blu-ray (като LG BD370), геймконзоли (например XBox 360), специални видеоплатформи и музикални интернет плейъри (от сорта на Philips Streamium NP1100).

Разпространението на широколентовия достъп в домовете открива огромни възможности за интернет видео, онлайн телевизия и аудио. Самите потребители се интересуват отподобни решения, лесни за използване и да не отстъпват по качество на домашния телевизор.

Производители на електроника и доставчици на съдържание търсят нови подходи към интернет телевизията, виждайки голяма възможност за растеж.

Големите играчи на пазара за потребителска електроника се готвят за бума на онлайн телевизията. Много компании я свързват със следващата голяма крачка към цифровия дом.

Един от най-големите специалисти в света на технологиите, основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, неотдавна прогнозира, че телевизията ще претърпи сериозни промени и на практика ще се слее с компютрите. В момента хората прекарват твърде много време пред екрана в очакване на интересуващата ги информация или програми. Голяма част от зрителите са силно раздразнени и от продължителните реклами. Тези проблеми ще останат в миналото при преминаване към интернет телевизията.

Традиционните офлайн приложения ще отстъпват на заден план за сметка на интернет базирания модел, смята Гейтс.

Според прогнозите на анализаторската компания “Гартнър” около 400 млн. потребители по целия свят ще имат достъп до онлайн телевизия към края на 2010 г.

IP телевизията, или IPTV (от Internet Protocol Television), е разпространение на видео в цифров вид в онлайн среда, тоест през мрежата на интернет доставчик.

Качеството е подобно на това на всяка друга дигитална телевизия (била тя сателитна или „кабелна“).

Интернет доставчиците виждат в IPTV доста перспективна пазарна ниша, защото те могат да предложат по-добра навигация в океана от многобройни различни канали. Тя осигурява по-лесно ползване на програмата на отделните телевизии, както и голяма гама платени програми със специфично съдържание.

Донякъде е и по-удобно един доставчик да ни дава интернет, телевизия и евентуално телефония. Тази формула вече е открита от големите кабелни оператори. Също така много доставчици предпочитат да предлагат заедно с IPTV и услугата Video on Demand (VoD – видео по поръчка). VoD технологията позволява на потребителите да си купуват филми, предавания и дори музика от предварително съставен каталог.

За да достига сигналът от онлайн телевизията до телевизора обаче, е необходимо междинно устройство (цифров декодер).

В повечето случаи то се предоставя безплатно от интернет доставчика с договора за включване. Без подобно устройство тя може да се гледа само на компютър.

Корейската компания LG Electronics по-рано тази година пусна на пазара в цяла Европа (включително и България) нов Blu-ray плейър BD370, който се отличава с широките си мрежови възможности.

Главната особеност на BD370 се явява функцията за възпроизвеждане на видео от интернет, например от YouTube и други подобни сайтове Препоръчителната цена на плейъра е 280 евро.

През второто тримесечие на тази година електронната джаджа ще се появи и на пазарите в САЩ.

Устройствата, даващи достъп до видео в мрежата, вече са доста. Освен LG BD370 можете да ползвате плейърите: iStar Mini, HDX-1000, POPCORN HOUR A-110, EGreat EG-M34A, LingBox, Apple TV и много други.

Мрежовият плейърPhilips Streamium NP1100 пък дава интернет достъп до музикалната библиотека в компютъра и онлайн радиото. Той предоставя цял нов свят от възхитителни музикални възможности. Преди това трябва само да се свърже едновременно с лаптоп или компютър и с аудиосистемата ви.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти