Как да изберем подходящи цветя за засаждане в градината

12
Добави коментар

Дом и градина;
юни 8, 2009 – 12:12 pm –

Категория: Градина, Практични съвети

Комбинация от различни растения

Често когато хората избират цветя за градината си действат импулсивно без да се замислят дали изборът е подходящ за терена и условията, с които разполагат.  Обикновено това води до грешки, в резултатът на които не след дълго растенията изсъхват или боледуват.

Преди да пристъпите към покупката на цветя, внимателно анализирайте терена, предназначен за засаждането им. Определете до колко мястото е слънчево или сенчесто, ветровито или закътано. Обърнете внимание на почвата, нейната влажност и структура. Ако желаете да постигнете наистина добри резултати, изследвайте почвата. Това е необходимо най-вече, за да се определи нейната киселинност (pH), както и нейните хранителни качества. На базата на тези анализи в последствие можете да изберете както подходящите растенията за засаждане, така и торове/препарати с които да обогатите почвата, ако това се налага.

Преди окончателно да изберете цветята, които ще засадите помислете за тяхното разположение и цялостния облик на градината, който желаете да постигнете. Ако засадите хаотично от всички цветя по малко, градината ще изглежда разхвърляна и незавършена.  Трябва да знаете, че в съвременното озеленяване и градинарство аранжирането на цветни лехи е обект на задълбочени научни изследвания. На тази тема са написани множество книги, където можете да намерите различни схеми за аранжиране на цветни лехи. Те са базирани на популярни теории за съчетаване на цветовете и гарантират добри резултати. Добре е да се сдобиете с такава книга, особено ако теренът, с който разполагате е с по-голяма площ.

Съчетаване на различни цветове в градината

Не на последно място съобразете избора си на цветя с тяхната поддръжка. Това е изключително важен и непрекъснат процес. Ако не се поддръжа правилно, дори и най-прекрасната градина бързо ще загуби чара си, а в последствие растенията ще загинат. Освен, че отнема време, поддръжката може да изисква и специални познания и опит.

Ето няколко интересни идеи, които ще Ви помогнат да аранжирате по-атрактивна и разнообразна градина:
Скална градина
Скален кът – спирала за билки и подправки

Вашият отговор по темата:

Етикети: аранжиране, засаждане, леха, цветя Категория: Градина, Практични съвети | Няма коментари »

Ако тази статия ви харесва, гласувайте за нея: