Трябва да видите седемте чудеса на света!

3
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Отегчени ли сте от посещения на едни и същи стари плажове, лагуни, планини, върхове и екзотични места?

Чудите се какво следва? Е, докато сте били на посещение на типични туристически атракции най-вероятно сте забравили, че има седем чудеса на света, които стоят встрани от ваканционните дестинации. Ако искате да знаете нещо повече за тях, прочете това!

1. Чичен Ица – древен град на маите

Датиран още през предколумбовите времена, Чичен Ица е един изключителен пример за архитектурните стилове на цивилизацията на маите. Тук се намира храм, като пирамида, висок 24 метра – Кукулкан. Намерени са 7 стадиона, руините на 4 колонади, свещен кладенец и още много други артефакти разкриват архитектурното съвършенство на максиканците от онези времена.

2. Христос Спасителя

Статуята на Христос Спасителя е прекрасна статуя на Исус Христос, която се извисява на височина от 38 метра, широка е 98 метра! Тази грандиозна статуя, с тегло над 900 тона, се намира на върха на планината Корковаду и гледа към Рио де Жанейро, Бразилия. Направата на тази статуя е равносилна на невъзможен подвиг и е отнела 9 години. Открита е на 12 октомври 1931 г.

3. Великата китайска стена     

Голямата китайска стена е построена от император Чин, който е първият император на Китай. Той я е построил дълга 6400 км, висока 9,5 метра, широка 4,4 метра. Предназначението й било да защити империята от нашествия. Изграждането започва в 5-ти век преди новата ера и продължава до 16-ти век.

4. Мачу Пикчу

Мачу Пикчу е построен на върха на планински хребет на височина 2057 метра над долината на река Урубамба на територията на днешно Перу през 15-ти век! Наричат го „Изгубеният град на инките“,  защото всички негови жители изчезват незнайно как през 1532 г. Този архитектурен шедьовър е построен с полирани камъни, плътно залепени един за друг. От тук идва и влиянието на стила „Инка” в архитектурата.

5. Град Петра, Йордания

Петра е археологически град в Йордания, който е известен със своята архитектура. Той е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО на 6.12.1985 г. Въпреки че сега е под развалините,  този град е имал изключителна система за водоснабдяване, която е решавала проблемите с недостига на вода в пустинята.

6. Тадж Махал

Красивият мавзолей Тадж Махал (Taj Mahal), иконата на вечната любов, е построен от император Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз Махал. Тази сграда е пищен опит за представяне на сливането на персийската, ислямската и индуската архитектури. Комплекс от величествени здания, той е демонстрация на екстравагантното използване на бял мрамор, плочки и скъпоценни камъни.

7. Колизеума

Определен като върха на славата и величието от времето на Римската империя, Колизеумът е зашеметяващо постижение на архитектурната и инженерната наука по онова време. Този амфитеатър е събирал 50 000 зрители наведнъж! Въпреки че отчасти е доста разрушен, днес той привлича много туристи, които затихват със страхопочитание, когато гледат тази възвишена структура!

Чувствате ли се вдъхновени от прочитането на тази статия? Е, позволете на това чувство да проникне във вас и да намери скрития дух на пътешественика, който ще ви заведе на тези места!