Ексхумират труп на удавник заради убийството на Георги Илиев

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Във връзка с възобновеното с пълна пара разследване за убийството на Георги Илиев е било поставено искане за повторна ексхумация на труп на удавник, разкриха пред „ШОУ” високопоставени полицейски източници. Решение за това е взето, след като един от свидетелите по делото срещу групата на бай Васил дал липсващите досега доказателства за връзка на украинеца Олег Ищенко с Райко Кръвта. Николай Николов-Шатката искал да си отмъсти за това, че е бил издаден от свои за убийството на пернишкия наркобос Николай Христов-Хайо.

Водеща версия за убийството на Георги Илиев от началото е, че лично Райко Кръвта си направил кефа да застреля един от героите на прехода, като се хвалел, че е убил легенда. Версията обаче се промени, когато на 4 септември на брега на Варненския залив вълните изхвърлиха неустановен труп. Изплувалият удавник бил с обезобразено лице и без пръсти, за да не се установи дактилоскопска идентификация. ДНК профилът пък липсвал в базата данни на МВР, от което се стигна до извода, че убиецът е от друга националност. По-късно обаче някой изпя, че

мъжът с отрязаните пръсти

бил украинец, на 33 години, казващ се Олег Ищенко.

В подкрепа на версията за украинеца главният секретар на МВР Светлозар Лазаров потвърди възобновяването на делото за убийството на Георги Илиев и намекна, че убиецът вече не е между живите. Връзката между “Килърите 3” и убийството на боса на “ВИС-2” Георги Илиев съществува в кориците на делото, няма да го скрия вече, каза главният секретар. Мястото, от което е установено, че е застрелян Георги Илиев, е 50 метра.

След ареста на “Килърите 3” единият от свидетелите твърдял, че за убийството на Георги Илиев е имало резервен екип от килъри – Кюлумчето и Легионера, а топстрелецът е бил Райко Кръвта, който не искал да допусне друг ликвидатор. Никой от тримата обаче не отговаря на описанието на убиеца, който е бил над 1.90. За ликвидирането на боса на висаджиите беше избран много подходящ момент – когато се е знаело, че той ще е на трибуната на мач на „Локомотив“ Пд. Илиев отива с компанията си в „Буда бар”, като телефонен разговор го изправя и отдалечава от охранителите му. По същия начин е застрелян и Дмитрий Минев-Руснака. По време на стрелбата Илиев е бил почти с лице към отсрещния хотел “Хризантема” и храстите встрани. Илиев е застрелян право в сърцето с флоберка, като е установено, че по него е стреляно от горе на долу, защото

куршумът е влязъл под ъгъл

Така се стига до намирането на двете стойки до оградата на хотел „Хризантема“. На мястото, откъдето убиецът е дебнел боса на висаджиите, имало над 20 угарки. Намерена е и руска спортна карабина 22-ри калибър „Анщуц“ с лазерна оптика, за която Сиси твърди, че Райко Кръвта я е дал на украинеца. За да не изплува трупът на убиеца, той е бил омотан с дълга верига, закопчана като колан около кръста му с болтове, във веригата е имало закрепен и 50-килограмов камък. Не е ясно как при тези тежести трупът е излязъл на Варненския залив. От МВР пазят анонимността на източника, който ги е насочил кой е търсеният удавник.

Осведомени твърдят, че Кръвта е трябвало да бъде застрелян на 40-ия ден от убийството на висаджийския бос, но се е получил провал и затова екзекуцията е изпълнена чак на 48-ия ден. Райко Кръвта е разстрелян с автомат „Калашников“ на тръгване от бар „Емералд“ в центъра на Перник.

Ликвидирането на Георги Илиев е планирано седем месеца по-рано, след като на 20 януари 2005 година е застрелян Васил Горчев-Кьоравия. Според разследването смъртната му присъда е произнесена заради 800 кг кокаин, хванати в края на 2004-та в Испания на яхтата „Есприта“. Кьоравия беше застрелян пред хотел „Ален мак” на 20 януари 2005 г. от снайперист, а килърът не беше разкрит. Георги Илиев е бил кръстник на дъщерята на Васил Върбанов – Йоана. За разстрела на Кьоравия дълго време подозираха бандата на Роберт Матанич и като водещ килър – Бранко Вуянович. Според други източници обаче убийствата и на Кьоравия, и на Георги Илиев са били планирани много преди залавянето на яхтата, още в края на 2003-та, като за доказателство се посочва и това, че двамата са били

ликвидирани с флоберка 22-ри калибър

Плановете на Райко Кръвта да завземе пазара на наркотиците обаче се сблъскали с интересите на Златко Баретата. Твърди се, че Георги Илиев и Баретата са се споразумели за ликвидирането на Кръвта, а убийството на Кьоравия е било сигнал, че пернишкият бос знае за намеренията им. За атентата срещу Баретата всеки момент се чакат обвинения срещу групата „Килърите 3”, като за поръчител щял да бъде посочен бай Васо, който изтребил всички, които считал за виновни за убийството на сина си.

На 13 април 2012 година Върховният касационен съд потвърди окончателно 20-годишна присъда за Николай Николов – Шатката. Твърди се, че сега той е в комбина със Сиси, според запознати целта им е да разгромят групата на покойния Райко Кръвта и да създадат алтернативна организация.

Присъдите, които в момента и двамата килъри изтърпяват, ще са алиби за тях, докато разчистват наркопазара. Осведомени даже твърдят, че Сиси не бил сам в искането си за преместване в Софийския централен затвор. Същото пожелал “импулсивно” и Шатката. По време на преговорите и двамата настоявали да са в една килия, за да се пазят взаимно от посегателства, които очаквали. Аргументите им били забележително еднакви – Чироза и бай Васо щели да ги поръчат, затова искали да не се делят, научи „ШОУ”.

Бившите авери на Сиси и Шатката са настръхнали от предателството и обвиняват двойката свидетели, че ги топят, за да се спасят те самите.

Милчо Боянов-Чироза твърдял пред полицаите, че Станислав Ангелов-Сиси му отмъщава, защото го е издал. Сиси държал връзка само с Чироза, докато се укривал в Бургас. Когато ченгетата го спипали, той веднага загрял по чия вина е разкрит.
Тази версия пред съда изложи и Мартин Николов-Джоркаеф, който е бил в една килия със Сиси от април до края на юни. 25-годишният мъж твърди, че се сприятелили със серийния убиец, но отношенията им се влошили, когато му

отказал услуги от сексуално естество

Мартин загатна, че Сиси е искал да се сближат и физически, но като получил отказ, му се разсърдил. Джоркаеф твърди още, че не познава никой от групата и се чуди защо Сиси го натопил, че е един от “Килърите 3”. Има подозрения обаче, че той е бил внедрен при Сиси именно, за да му спечели доверието и да разучи дали планира да убие Чироза.

В съда Мартин много точно си спомни реплика, която Сиси Ангелов му споделил по адрес на Чироза. “Само Милчо ми знаеше телефона”, казал Сиси и се заканил да му отмъсти. В подкрепа на намерението си той допълнил, че съжалява, че не е убил жената на Чироза, която имала пари.

Джоркаеф е единият от “Килърите 3”, когото съдът пусна навън с мярка домашен арест. Другият е Кюлума, обвинен за неразкритото досега убийство на висаджийския бос Георги Илиев. Борислав Николов – Кюлума е от Радомир, има повдигнато обвинение още и за убийството на Стефан Назъров – Брежанеца. Кюлума бе освободен от Специализирания съд и се прибра обратно в Радомир. За пускането му е повлиял фактът, че Сиси не е могъл да даде указания къде е заровен трупът на Брежанеца, който е в неизвестност от 10 години. В тази връзка пък

изчезването на Брежанеца

наподобява много на това на Мето Илиянски. Също като него той е бил извикан по спешност да излезе навън и го направил в домашните дрехи, с които бил, като уведомил близките си, че излиза за петнадесет минутки. След това обаче повече не се върнал. Според Сиси Брежанеца е бил ликвидиран заради дълг към Райко Кръвта за наркотици, които взимал от него за продаване. Друга версия обаче гласи, че Брежанеца, както и друг изчезнал дилър в средата на 2003-та, са набутали Райко Кръвта с голямо количество некачествена дрога, от което той изгубил много пари.

С помощта на Сиси МВР изрови трупа на Теодор Неофитов – Ханс, на чийто разстрел той е присъствал лично. Никой от другите, които са били там обаче, не потвърждава твърдението на Сиси, че Чироза е застрелял Ханс. С пет години и половина закъснение Сиси твърди, че е бил в колата, с която Теодор Неофитов е закаран край Перник, където бяха изкопани тленните му останки.

От МВР потвърдиха, че след ексхумацията се е доказало, че трупът, изровен с помощта на Сиси, е на Теодор Неофитов. Пред полицаите перничанинът твърдял, че след убийството Чироза наредил да съблекат дрехите на убития и с всичките му останали вещи ги е сложил в найлонов плик, за да бъдат изгорени на друго място. Според адвокати точно това бил най-слабият момент в показанията на серийния убиец, който не можел да обясни как документите на Ханс при това положение са се озовали у него. Според Сиси той ги запазил, за да има коз срещу бандата. Сиси обяснява също, че Ханс бил наказан, защото забавил убийството на Хайо.

Разследването до този момент е установило, че “Килърите 3” са развивали неподозирано мащабна дейност.

“Когато ми докладваха за тази т. нар. пернишка група, на първия етап аз самият си зададох въпроса – има ли възможност на територията на град Перник да се развие такъв мащабен бизнес, защото престъпният бизнес е един пазар. Впоследствие обаче стана ясно, че става дума за една трансгранична престъпна дейност и много широк кръг от престъпления. Тази структурата е контролирала депа и канали, простирали се извън пределите на България, става въпрос за трансгранична организирана престъпна група”, коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Яна ТИНКОВА