Най-полезните есенни плодове

1
Добави коментар
biomall
biomall

Да се храним според сезона

През есента на пазара излизат някои много характерни продукти, които ни напомнят за идването на този сезон. Едни от тях са плодовете, насъбрали сила и топлина от лятното слънце. Тъй като есента чука на вратите, вижте кои са най-полезните и пресни есенни плодове, на които да се доверим за тонус и здраве.

Ябълки

Ябълките са може би най-популярните есенни плодове. В една ябълка има средно 80 калории. Тя е много диетична, защото не съдържа никакви мазнини. Известни са повече от 7 500 култивирани вида ябълки. Независимо какъв сорт са, всички ябълки съдържат пектин – полизахарид, който представлява ефективно баластно вещество. Пектинът намалява нивата на лошия холестерол и е много полезен при запек и стомашни проблеми. Ябълките съдържат още много витамини и минерали, които осигуряват на организма балансиран прием от необходимите му хранителни вещества. Ябълките се препоръчват при повишена киселинност на стомаха. Киселите ябълки помагат при гастрит, колит и жлъчни пролеми.

Грозде

Гроздето е един от плодовете, който най-изразено свързваме с есента. То е много сладък плод, но пък за сметка на това калориите, които дава на организма, не са вредни. Гроздето дава на организма бърза енергия и веднага тонизира, тъй като захарите в състава му веднага преминават в кръвта. Когато го похапвате, не премахвайте семките, те са най-полезната част от този плод. Имат мощни антиоксидантни качества и подмладяват и разкрасяват кожата. Гроздето има съдоразширяващ ефект. Богато е на витамини – C, B и A, както и на калий, калций, фосфор, желязо. Помага при високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, артрит, подагра, бъбречни и жлъчни проблеми. 

Круши

Ароматът на сочни крехки круши е знак, че есента е дошла. Освен вкусни, те са и много полезни. Богати са на фибри и не съдържат никакви мазнини. Прекрасни са за поддържане на здрав и редовен стомах. Регулират кръвната захар. Съдържат пектин, калий, цинк, фосфор, магнезий, витамини А, витамини от групата В, също С, Е. Крушата има свойството да укрепва кръвоносните съдове. Има антибактериален и противогъбичен ефект. Крушите подобряват дейността на сърцето, бъбреците, черния дроб. Имат силен разхлабващ ефект и прочистват червата. 

Въпреки че са сладки на вкус, някои сортове круши съдържат по-малко захари от ябълките например. Затова те са идеална част от всеки режим или балансирано хранително меню, защото са нискокалорични, прочистват организма и го подготвят за зимата. Ако имате нужда от отслабване, освен крушите може да ви помогне и акай бери.

Сини сливи

Сливите са костилков плод, който се предлага в изобилие през късното лято и есента. И те, като крушите, са чудесни за стомаха – разхлабват, пречистват, регулират. Съдържат много антиоксиданти и имат противовъзпалителен ефект. Полезни са при анемия и общо отслабване на организма. Помагат за пречистване на черния дроб, бъбреците и жлъчката. Сливите не съдържат мазнини, холестерол, натрий. Богати са на въглехидрати. Някои сортове са по-сладки, докато други са с кисел привкус. Обикновено ципата на сливите винаги има леко тръпчиво-кисел вкус. Съдържат пектин, витамин А, В, С, както и много калий. Те са толкова богати на калий, че една купичка сливи може да задоволи дневните нужди на организма от този минерал. Съдържат още желязо, калций, фосфор. Не пренебрегвайте и сушените сини сливи, които са невероятно полезни, а също не забравяйте, че от сините сливи можете да приготвите чудесно сладко, сироп или компот. Сините сливи могат да Ви помогнат да отслабнете, но още по-ефективно това ще стане с глюкоманан.

Мушмули

Този интересен есенен плод често е пренебрегван. Но мушмулите са изключително полезна храна и са чудесни, ако искате да разннобразите менюто си. Сезонът на мушмулите тепърва започва. Най-пресни са през септември и октомври. Много любопитно е, че мушмулата, след специални процеси на гниене, придобива мек аромат и приятен вкус. Едва тогава тя е най-добра и вкусна за консумация. Мушмулите съдържат витамин А, В, С, минералите калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и натрий, също танин, ароматни вещества и доста пектин. Имат противовъзпалитено действие, както и кръвоспиращ ефект. Препоръчват се при дихателни заболявания, стомашни проблеми, бъбречни болки. Прочистват черния дроб и жлъчката. Имат детоксикиращо действие и прочистват стомаха. 

Повишават имунната система и укрепват организма. За да запазите мушмулите по-дълго, ги съхранявайте в хладилник. Можете да приготвяте с тях различни десерти, да ги хапвате с мюсли или да приготвите сок или компот.

Смокини

Смокините са много полезни и лечебни плодове. Може би сте свикнали да ги консумирате основно сушени, но пресни те са още по-вкусни. Имат високо съдържание на полезни фибри, витамини K, B и минералите манган, фосфор, калций, желязо и магнезий. Помагат при анемия. Полезни са за стомаха, като го правят по-редовен и го пречистват. Те дават на организма енергия, грижат се за сърцето и повишават скоростта на метаболизма. Регулират нивата на кръвната захар и са полезни при диабет.  

Смокините предпазват от хипертония, защото имат ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий. Богатото им съдържание на антиоксиданти (полифеноли) неутрализира вредните свободни радикали и предпазва от неблагоприятните ефекти на стреса. В сушено състояние смокините също са много полезни, но все пак внимавайте със сушените смокини, тъй като са доста сладки. Малките зрънца на смокините попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове. Те са чудесни и за приготвяне на маски за лице и коса.

Тиква

Тиквата е едно от любимите есенни изкушения. Придава чудесен вкус на редица ястия – както солени, така и сладки. Освен това, тиквата е чудесно здравословно допълнение към менюто ни. Съдържа витамин С, витамините В1, В2 и РР, Е, К и каротин, което личи и от наситения й цвят. Колкото по-ярък е той, толкова повече каротин има в състава на тиквата. Тя е богата също на минералите калий и фосфор, калций, магнезий, желязо, мед и кобалт. Съдържа фибри и затова е полезна за стомаха, като същевременно има минимално калории. Богата е на пектин. Прочиства черния дроб, бъбреците, червата и стомаха. Има противовъзпалителни свойства и предпазва от простуди. Полезна е и за жлъчката. Тя е чудесна диетична храна и от нея се топят килограми. За любителите на тиквените семки ще кажем, че те също са не само вкусни, но и изключително полезни, защото съдържат много белтъчини. Вижте още Вкусни и полезни рецепти с тиква.