Дамско сърце

23
Добави коментар
maritime
maritime

Dicentra spectabilis

Това е може би най-романтичното градинско цвете. Французите го наричат сърцето на Жанет, в англоезичните държави – bleeding heart (кървящо сърце), в Русия е известно като разбито сърце, а у нас – като дамско сърце.

Как изглежда – Листата му са подредени последователно, имат дълги дръжки и дълбоко врязани сегменти. Стъблата са разклонени, със синьозелен оттенък, достигат до 50-60 см. Нежните бели, розови или червени цветчета, висящи на едностранно разположени гроздове, наподобяват формата на сърце. Затова у нас се нарича дамско сърце.

 

Грижи –  Не е капризно, лесно се отглежда. Чувства се най-добре в лека, хранителна почва с умерена влага. Внимавайте да не го преполеете, това може да доведе до загниване на корените. Подходящо е за по-сенчести места. Размножава се чрез делене на туфи през пролетта (април) или през есента (септември).  По принцип е студоустойчиво и може да остане на едно и също място в градината 5-6 години.  В края на ноември може да го пресадите от градината в саксия и да го оставите в помещение с температура 20°С. Поливайте редовно и подхранвайте с тор за цъфтящи. Ще ви зарадва с цветове след 20-30 дни, около Нова година.