Технологии на боядисване

72
Добави коментар

88

 
1
2
3
4
5

(51 гласа, оценка 4.88 от 5)

Технологии на боядисване 4.88 от 5 от общо 51 гласували.

Две интересни декоративни техники за вашия дом

Парцалива техника

Този тип техника създава ефекта на намачкано кадифе, пергамент, велур, намокрена коприна или брокат. Започнете с нанасянето на основен цвят по желаната повърхност и го оставете да изсъхне.

Тук техниките се различават:

„добавянето с парцал” – потопете стар парцал или дреха в гланц или лак, изцедете го и го нанесете върху стената. Тук може да използвате въображението си. Някои хора нанасят лака с парцал, като просто минават върху стената (все едно я почистват), други го навиват на руло (както е показано на картинката) и минават с дължината на рулото върху стената. Можете също да навиете парцала върху валяк или да използвате направен от вас валяк от парцали. Импровизирайте! Може да пробвате първо върху някое скрито място, за да проверите ефекта.

„отнемането с парцал” – тази техника включва отнемане на част от основният цвят, откривайки основата под него (стена, тапет, мазилка). Техниката е подобно, но вместо да се потапя в гланц или лак, парцала се мокри и така се отмива част от нанесената боя. Ако използвате водонеразтворима боя като основа, потопете парцала в съответния разтворител.

„въртеливо добавяне с парцал” – разновидност на първата техника. Движението на парцала е въртеливо с различна степен на натиск на различните места.„въртеливо отнемане с парцал” – подобно на втората техника, но движенията са въртеливи и натиска е различен в отделните зони.

При „парцаливата техника” може да екпериментирате с парцали от различни материали. Всеки от тях ще остави своя собствена шарка върху стената и ще придаде оригинален вид на дома ви. Единственото задължително условие е тъканта на парцала да не отделя власинки.

 

„Блокиране на цветовете“

Блокирането на цветовете включва боядисване с няколко различни цвята (поне три) в различни по големина блокове на една стена. Заради визуалният ефект, който се постига с тази техника, тя обикновено се използва вместо картина или декорация на стена – зад дивана в хола например.Основното е в различните по големите цветни блокове – различни по размер квадрати и триъгълници, подредени геометрично и визуално балансирани върху стената. Преди да започнете, нахвърляйте скица на проекта върху лист хартия, за да добиете представа да очаквания ефект. Направете няколко такива чернови, като импровизирате с цветовете, формите и подреждането на фигурите.

Изборът на цветове за този тип техника е забавно преживяване. Когато избирате цветове, имайте в предвид следното:

– Цветове от една и съща цветова палитра, но с различна наситеност ще придават сложен монохроматичен вид на стаята;

– Два или три хармонични цвята и добавка от бяло или черно придават драматичен вид;

– Ако искате да постигнете, забавен, игрив ефект, изберете противоположни цветове – разположени един срещу друг на цветното колело, например жълт и лилав;

–Ако се спрете на един и същи цвят, но с различна наситеност, може да експериментирате с преобладаващият цвят – по-светъл или по-тъмен.

Добре е да знаете, че крайният ефект върху стената ще се отличава от черновата върху листа хартия, поради разликата в мащаба и светлината в стаята.

 

Вижте още …