Почина бащата на аудио системата Dolby Surround

1
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Почина бащата на аудио системата Dolby Surround

13 септември 2013 | 12:53

942

Днес в Сан Франциско на 80-годишна възраст е починал Рей Долби, който страдаше от години от Алцхаймер, а наскоро бе диагностициран с левкемия, информира Forbes.

Долби, който е пионер в сферата на възпроизвеждането на звука, ще бъде запомнен като човека, изобретил системата Dolby Surround. Със състояние от 2.4 млрд. долар при смъртта си наистина може да се каже, че Долби успява да превърне тишината в злато.

Долби основава едноименната компания Dolby Laboratories през 1965 г. Неговата работа по революционизирането на озвучаването в киносалоните започва с филма на Стенли Кубрик „Портокал с часовников механизъм“ през 1971 г. и продължава с филми като „Междузвездни войни“ и „Близки срещи от третия вид“ през 1977 г.

През годините Долби има 50 патента, печели две награди Оскар, множество награди Еми и Грами.

Той става милиардер през 2005 г., когато Dolby Laboratories става публична компания. През миналата година приходите на компанията надхвърлят 900 млн. долара, а тя изплаща специален дивидент на акционерите. Със своите над 56 млн. акции Долби получава 200 млн. долара.

Въпреки че Долби се оттегля преди няколко години, неговата компания продължава с иновациите с новата система Dolby Atmos, която използва 64 тонколони, като някои звуци са програмирани така, че да се възпроизвеждат само от една тонколона. “Хобит: Неочаквано пътешествие“ е един от първите филми, които използват новата система.
 

Етикети:

рей долби,
dolby surround,
аудио,
кинисалони

харесват тази статия

не харесват