10 неща от ежедневието, които бавно ни убиват

16
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Всички искаме да живеем по-дълъг и по-здравословен живот, но навсякъде около нас има скрити опасности

Вижте само няколко от многото неща, които правим всеки ден и които могат да съкратят живота ни, подбрани от Business Insider.

1. Седенето 

Лоша новина за трудещите се в офис. Дори и ако човек спортува редовно, дългите периоди без физическа дейност са нездравословни. Според проучване, публикувано през 2012 г. в медицинския журнал BMJ Open, намаляването на прекомерното седене до по-малко от три часа на ден може да добави две години към продължителността на живота. 

2. Прекомерното спане 

Недоспиването, разбира се, е лошо за здравето, но прекомерното спане може да бъде също толкова вредно. Обзор на различни проучвания, свързани със съня, показва, че хората, които спят по над девет часа на нощ, са изложени на 41% по-голям риск от сърдечни заболявания в сравнение с онези, които спят по седем-осем часа на нощ. 

3. Взирането в екрана 

Резултатите от проучване, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, показват, че прекарването по над четири часа на ден пред екран, в това число гледането на телевизия или сърфиране в интернет, може да увеличи риска от сърдечен удар с до 113%. 

Според друго проучване, публикувано в BMJ Open, намаляването на времето, прекарано пред екрана до по-малко от два часа на ден, може да увеличи продължителността на живота с 1,4 години. 

4. Прием на лекарства за болести, които не носят опасност за живота 

Приемането на лекарства за проблеми като безсъние или тревожност могат да намалят продължителността на живота при някои хора. В продължило 12 години проучване, публикувано в Canadian Journal of Psychiatry, учените са открили, че смъртността при хората, които не приемат подобни лекарства, е с 5% по-ниска в сравнение с онези, които приемат. 

5. Липсата на чувство за хумор 

Смехът носи много ползи за здравето, според Mayo Clinic. Той помага за подобряването на имунната система, намалява стреса и осигурява емоционален отдушник. Смехът също така гори калории.

6. Дългото пътуване до работното място и обратно

Пътуването до работа не само че ви отнема много време всеки ден, но може да отнеме и от продължителността на живота ви като цяло. Проучвания, представени на годишното събрание на Асоциацията на американските географи, предполагат, че хората, които пътуват по над 30 минути до работа, умират по-рано от останалите. По-дългото пътуване до работа означава по-малко време за спорт и сън, които от своя страна допринасят за по-дълъг и здравословен живот. 

7. Стресът 

Всички сме чували, че стресът може да вреди на здравето и на имунната ни система. Според едно изследване обаче стресът дори може да увреди нашата ДНК. Хората, подложени на хроничен стрес, имат по-къси теломери (окончания на хромозомите, които изпълняват защитна функция) в сравнение с онези, които не са стресирани. 

8. Липсата на секс 

Сексът не само намалява стреса, но също така гори калории и може в крайна сметка дори да увеличава продължителността на живота. Според проучване на университета „Дюк“ жените с добър сексуален живот живеят близо осем години повече. Друго проучване, публикувано в BMJ, пък предполага, че смъртността намалява с 50% при мъжете с по-голяма честота на оргазмите. 

9. Лошата храна 

Яденето на полуфабрикати, прекалено много червени меса и недостатъчното количество плодове и зеленчуци могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Прекомерната консумация на червено месо допринася за по-голямата смъртност заради сърдечносъдови и ракови заболявания, сочи изследване, публикувано в Internal Medicine. 

10. Антисоциалното поведение 

Изолацията и самотата могат да са също толкова вредни за тялото ви, колкото и прекомерният стрес. Според проучване на MacArthur Research Network при хората, които се определят като високоценени в живота на своите приятели и роднини, голямата продължителност на живота е по-вероятна, отколкото при онези, които имат ниска самооценка.

Източник: profit.bg